În cazul în care mișcarea făcută de Theresa May, de a amâna Brexitul, nu va fi motivată de o strategie „credibilă”, Franța se va opune cerinței premierului britanic.

„O situaţie în care Doamna May nu ar fi în măsură să prezinte Consiliului European garanţii suficiente asupra credibilităţii strategiei ar conduce atunci la respingerea cererii de prelungire şi la preferinţa ieşirii fără acord’, a subliniat Jean-Yves Le Drian în faţa deputaţilor francezi, citat de France Presse.

Printre condițiile stabilite de şeful diplomaţiei franceze pentru prelungirea datei Brexit se numără: „prelungirea să aibă drept obiectiv finalizarea ratificării acordului de retragere negociat; Regatul Unit să înţeleagă foarte clar că acordul de retragere ratificat în noiembrie anul trecut nu va fi renegociat; să nu participe la alegerile europene din luna mai”

Theresa May a cerut amânarea Brexit până pe 30 iunie.

„Desigur, vom fi deschişi faţă de o prelungire tehnică de câteva săptămâni pentru ca instituţiile britanice să finalizeze ratificarea textului. În schimb, în absenţa unui vot de aprobare a acordului de retragere, scenariul central este ieşirea fără acord. Suntem pregătiţi’, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Pentru ca Brexit să poată fi amânat, cererea premierului britanic va trebui să fie acceptată în unanimitate de liderii Celor 27, care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit.

„Dacă ei vor aproba recomandările mele şi dacă va exista un vot pozitiv al Camerei Comunelor, vom putea finaliza şi formaliza decizia privind prelungirea într-o procedură scrisă” a spus Donald Tusk.