Cu toate că decizia ar putea fi luată în curând, există posibilitatea să aibă loc o răsturnare de situație, și anume ca subiectul să se amâne până după alegerile europarlamentare.

Astfel că soarta Laurei Codruța Kovesi ar trebui să se decidă în scurt timp. Fie că la Bruxelles se va stabili în acest mandat cine va conduce Parchetul European sau că subiectul se va amâna după alegerile europarlamentare, cert este că Laura Codruța Kovesi are nervii întinși la maximum.

În cea de-a treia rundă de negocieri, echipele de negocieriatori din partea Parlamentului European și cei ai Consiliului UE nu au reușit să ajungă la un acord. Chiar dacă ar fi trebuit să mai aibă loc încă o întâlnire între cele două tabere, discuțiile s-au sistat din cauza pozițiilor diametral opuse exprimate de cele două tabere. Parlamentul European o susține necondiționat pe Kovesi și a pus presiune pe Guvernul României ca să înceteze atacurile la adresa fostei șefe a DNA. Consiliul UE, în schimb, îl preferă pe contracandidatul francez, Francois Bohnert. Șeful Parchetului din oraşul Reims.

Despre șansele pe care Kovesi le are să devină procuror șef european s-au făcut calcule și s-au dat tot felul de declarații. Cert este că părerile sunt împărțite. Inclusiv fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus duminică seară că nu o vede pe fosta șefă a DNA în fruntea acestei instituții. “Nu-i dau foarte mari șanse în disputa dintre Consiliul UE și PE, pentru că, de regulă, astfel de dispute se tranșează în favoarea Consiliului. Are 10-15% șanse. Acolo sunt guvernele și ele au forța lor în negociere.”, a comentat Traian Băsescu la România TV.

Cu toate acestea, Kovesi se pare că nu va afla foarte curând care îi va fi soarta. Un puternic susținător al acesteia, europarlamentarul Siegfried Mureșan de la PNL este sceptic în această privință. „Îmi fac datoria să vă spun că, dacă Consiliul își schimbă poziția și va veni la masa negocierilor cu o poziție schimbată, Parlamentul va fi dispus să negocieze. Dar nu este realist să ne așteptăm la acest lucru. Cel mai probabil negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare”, a spus Mureșan.