Este vorba despre statul american Georgia, unde candidatul democrat Joe Biden şi preşedintele republican Donald Trump sunt aproape la egalitate în scrutinul prezidenţial american. Statul respectiv va efectua o renumărare a voturilor, potrivit secretarului de stat local Brad Raffensperger, transmite agerpres.ro

Cursa este foarte strânsă

Cursa în Georgia „rămâne prea strânsă”, a declarat Brad Raffensperger în timpul unei conferinţe de presă la Atlanta. „Fiind o diferenţă atât de redusă, vom avea o renumărare în Georgia”, a anunţat acesta.

Potrivit CNN, în acest stat Donald Trump și Biden au fiecare aproximativ 49,4% din voturi după numărarea a circa 99% din buletine.

Dar, conform aceluiaşi post, candidatul democrat conduce în alte trei state unde numărarea voturilor încă nu s-a încheiat, respectiv Pennsylvania, Arizona şi Nevada, şi mai are nevoie doar de 17 din cei 270 de electori care îi asigură câştigarea scrutinului.

Potrivit unui responsabil electoral din Georgia, Gabriel Sterling, citat de DPA, s-ar putea ca acest stat să nu reuşească validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale până la sfârşitul lunii noiembrie.

El a adăugat că în continuare nu vede indicii de fraude majore sau extinse, contrar afirmaţiilor lui Donald Trump, dar a asigurat că oficialii sunt vigilenţi, dată fiind diferenţa redusă dintre cei doi candidaţi.

Petiția inițiată de Donald Trump, respinsă în două state cheie

Președintele Donald Trump a încercat să convingă oficialii din Georgia să asigure securitatea buletinelor de vot într-un mod care era posibil să ducă la dificultăţi în numărarea voturilor sau chiar la o oprire a numărătorii.

Judecătorul James Bass a spus că nu există indicii că oficialii locali au gestionat inadecvat buletinele de vot, relatează presa locală. O judecătoare din Michigan a respins şi ea o acţiune în instanţă depusă de echipa de campanie a lui Trump în speranţa că va opri numărarea voturilor în acest stat.

Judecătoarea Cynthia Stephens de la Curtea petiţiilor a dat verdictul în timpul unei audieri de joi şi a precizat că va emite un verdict scris vineri. Oficiali din echipa de campanie lui Trump au afirmat că au depus petiţia pentru a opri numărătoarea voturilor.

Un consilier al echipei de campanie a lui Joe Biden susţine însă că acesta este „un exerciţiu de trimitere de mesaje”.

„Nu au alt scop decât acela de a produce confuzie în rândul publicului privind ceea ce se întâmplă şi de a-şi susţine acuzaţiile fără bază că s-ar fi produs ilegalităţi”, a declarat Bob Bauer.