Măsurile restrictive, printre cele mai dure din Europa, vor fi menţinute pentru încă două săptămâni, după cum informează publicaţia El Pais.

Măsurile impuse funcționează, a subliniat Sanchez, în Congres la începutul dezbaterii. „Carantina nu va dura o zi mai mult decât este necesar. Nimeni nu are dreptul să arunce ceea ce am obținut cu toții, împreună. Îmi cer scuze cetățenilor pentru orice greșeli comise, care au fost întotdeauna dictate de excepționalitatea situației. Dincolo de diferențele noastre de opinii, cu toții, a trebuit să lucrăm cot la cot. Cu toții am fost uniți de aceeași dorință: de a salva vieți.”

Însă liderul principalului grup de opoziție, Pablo Casado, al Partidului Popular (PP), l-a acuzat pe Sanchez că a pierdut timpul și că i-a depășit puterile. „Sunteți incapabil să protejați spaniolii în afară de a-i păstra în aceste restricții drastice”, a spus el despre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului în  Spania, care au fost printre cele mai stricte din lume.

„Încălcați drepturile fundamentale prin ordinele ministeriale, ceea ce arată cât de puțin respectați statul de drept. Ați depășit toate limitele. Ești pur și simplu liderul guvernului cu cel mai slab sprijin din toată istoria democratică a Spaniei”, a adăugat Casado.

Spania declara stare de urgență în 14 martie, din cauza pandemiei. Potrivit Agerpres, guvernul spaniol a aplicat o politică lentă de relaxare a măsurile de izolare. Dar suportarea măsurilor restrictive, care i-au ţinut pe spanioli în condiţii de izolare, închişi în case timp de aproape două luni, i-a determinat pe mulţi să primească cu iritare această nouă decizie.

Se întrevede, de asemenea, perspectiva de a se permite străinilor accesul în Spania, dar numai spre sfârşitul lunii iunie.

În Insulele Canare şi Baleare, barurile, restaurantele şi magazinele sunt deschise la capacitate redusă. Muzeele, sălile şi hotelurile sunt redeschise după mai bine de două luni. Totuşi cele două mari oraşe ale Spaniei, Marid şi Barcelona, nu îndeplinesc criteriile pentru a intra în prima fază a relaxărilor.