Probleme în câteva licee din România, mai exact cele militare și cele de poliție nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor. Redeschiderea sau închiderea lor se face de către ministerele de care aparțin, prevede Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență. Această informație a fost dată de edupedu.ro.

Ce licee nu aplică secenariile

Liceele militare și cele de poliție nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor, potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Organismul recomandă ca redeschiderea sau închiderea acestor școli militare și de poliție să se facă de către ministerele de care aparțin, respectiv Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.

“Se propune ca activitățile ce presupun prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale să fie gestionate în funcție de analiza situația epidemiologică realizată la nivelul ministerelor din care fac parte și stabilite prin decizii ale conducătorilor acestora, fără a le fi aplicabile prevederile articolului (1)” (n.red. articol care părevede scenariile pentru școli și grădinițe)

Trei scenarii pentru școli

Până acum aceste unități de învățământ au funcționat tot după scenariile din sistemul civil.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, miercuri, condițiile în care se vor deschide școlile începând cu data de 8 februarie. Potrivit acestuia, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre care prevede cele trei scenarii. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, miercuri, condițiile în care se vor deschide școlile începând cu data de 8 februarie. Conform ministrului, în localităţile cu o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată pe 14 zile, mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori vor fi deschise cu prezenţă fizică toate şcolile, creşele şi grădiniţele.

Potrivit acestuia, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre care prevede cele trei scenarii.

“Rată de infectare cumulată pe 14 zile mai mică sau egală cu 1/1.000 – vor fi deschise cu prezenţă fizică şcolile după cum urmează: în primul rând, antepreşcolari – creşe, preşcolari – grădiniţe, elevi – învăţământ primar, inclusiv clasa 0, învăţământ gimnazial, învăţământ liceal; următorul scenariu: rată de infectare între 1 şi 3/1.000, mai mică sau egală cu 3/1.000, vor merge cu prezentă fizică antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare în şcoală, vor merge şi elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a; al treilea scenariu – rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000 – vor merge doar antepreşcolarii în creşă, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare”, a spus Cîmpeanu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Răsturnare de situație. Aceste licee nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor