Demersul survine la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat introducerea unor taxe în valoare de până la 60 miliarde de dolari asupra importurilor chineze, ca sancţiune pentru un presupus furt chinez de proprietate intelectuală şi concurenţă neloială din partea economiei chineze susţinute de către stat.

”Dacă cineva ne face un cadou, trebuie să-l trimitem înapoi, şi numim aceasta etichetă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Măsurile Chinei ar urma să includă o taxă de 25 % la importurile din SUA de carne de porc şi aluminiu reciclat şi de 15 % la ţevi de oţel, fructe şi vin. În total sunt vizate 128 de produse. Data privind aplicarea măsurilor nu a fost încă stabilită.

În urmă cu două săptămâni, Trump a aprobat un alt set de taxe la produse din aluminiu şi oţel, care urmează să intre în vigoare vineri.

Joi, SUA au indicat că parteneri comerciali cheie, inclusiv Uniunea Europeană, Australia, Argentina, Brazilia, Canada, Mexic şi Coreea de Sud, vor fi scutiţi de aceste taxe.

China a afirmat că taxele americane la aluminiu şi oţel ”afectează grav sistemul comercial multilateral” şi că Beijingul va recurge la o acţiune legală împotriva lor la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Ministerul chinez al Comerţului a adăugat că noul pachet de taxe împotriva Chinei ”a stabilit un precedent foarte rău” şi că Beijingul ”nu va sta deoparte şi nu va ignora afectarea drepturilor şi a intereselor sale legitime”.AGERPRES