Cui priveste cresterea neverosimila a actiunilor societatii Kandia pe parcursul saptamanii trecute ii vin in minte actiunile Internet care, pe piata americana Nasdaq, si-au luat zborul spre inaltimi pe parcursul a doar cateva saptamani de la inceputul acestui an. A auzit cineva de societatea SOCALP din Bacau? Daca nu, nu-i nimic, caci nici mai incolo nu veti mai auzi de ea. Neinsemnat e si faptul ca valoarea actiunilor Socalp s-a triplat in decurs de doar o saptamana. La fel, Complex Decebal SA din Bistrita nu spune pentru investitorii de portofoliu nimic, decat in cazul in care acestia au avut vreodata ocazia sa innopteze in cel mai cunoscut hotel din Bistrita. Actiunile Complex Decebal au crescut si ele in ultima saptamana cu 124%.
Asemenea cresteri nu sunt o raritate pe piata RASDAQ, unde valoarea unui titlu poate ajunge intr-o saptamana de zece ori mai mare decat in precedenta si invers. Un cover story al prestigioasei reviste The Economist nu este necesar pentru a explica publicului ce se intampla, asa cum revista amintita a facut in ultimul sau numar, cand a atras atentia ca febra investitorilor de pe Wall Street arunca in aer preturile oricarei actiuni ce are legatura cu Internet. In Romania, este mult mai simplu. RASDAQ este cuprinsa de febra cumparatorilor de societati. Acestia nu sunt nici fonduri de risc si nici speculatori care spera sa prinda cat mai pot trendul ascendent al unor titluri pentru a vinde de indata ce prima cadere anunta schimbarea directiei. Ei sunt persoane fizice sau firme private care au acum ocazia sa cumpere la preturi mici, de pe piata, pachetele de actiuni ale unor societati cu un actionariat dispersat, provenit in urma programului de privatizare in masa.
Ofertele publice de cumparare demarate de acesti cumparatori se inregistreaza in numar din ce in ce mai mare pe piata. Acestor oferte li se adauga tranzactiile speciale cu actiuni care au drept scop aceeasi concentrare a actionariatului. Acesta a fost si scopul pentru care a fost creata RASDAQ si in aceasta directie functioneaza cu motoarele la turatie maxima. Chiar si investitorii institutionali de portofoliu, care obisnuiesc sa investeasca pe termen mediu intr-un anumit procent, mic, din actiunile unei societati, si-au dat seama ca aceasta strategie nu este viabila pentru piata romaneasca. Broadhurst Investment, cel mai mare fond de investitii de pe piata de capital romaneasca, a lansat mai multe oferte publice de cumparare pe RASDAQ pentru pachetele majoritare ale unor societati. Ultima este pentru Romarta Bucuresti.
Daca Nasdaq scoate pe roata miliardari, RASDAQ scoate proprietari, cu duiumul.