Rareș Bogdan, noul prim-vicepreședinte al PNL, este încrezător că dacă președintele Iohannis va fi reales pentru un nou mandat, șeful statului va putea constitui o nouă majoritate parlamentară și, implicit, un nou Guvern. În această situație se poate ajunge fie prin alegeri la termen, fie prin anticipate.

„Eu cred că noi, cei din PNL, care am avut un scor excepțional la alegerile europarlamentare – cel mai bun scor din ultimii 83 de ani al acestui partid – putem, dacă stăm în spatele președintelui și-l sprijinim pentru câștigarea celui de-al doilea mandat, să ajungem la alegerile locale. Să ne creștem numărul de primari, de la 1.082 la 1.500, 1.600, și numărul de aleși locali de la 13.000, la 20-22.000.

Noi putem să facem acest lucru, pentru ca la alegerile generale de anul viitor, dacă vom respecta glasul rațiunii și voința poporului, și nu vom face stânga – dreapta, și vom sta pe drumul drept, cum e săgeata noastră, atunci putem ajunge la un 35%. Domnul președinte va putea avea posibilitatea, ca în jurul PNL, cu alte forțe ale dreptei, să poată constitui o majoritate cu care să treacă la reformarea statului român”, a declarat Rareș Bogdan, în cadrul unei emisiuni pe B1 TV.

Cât despre o eventuala schimbare a Guvernului, dată fiind dificultatea procedurală prin care se ajunge la alegeri anticipate, Rareş Bogdan a comentat: „Știți foarte bine că nu e imposibil. E imposibil până la alegerile prezidențiale, dar la trei luni de la alegerile prezidențiale, conform Constituției, undeva după 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, este foarte posibil. Sigur, trebuie să cadă două Guverne în Parlament. Deja cei care stau astăzi cu dinții agățați de mandate, s-ar putea să nu mai stea chiar la fel. Gândiți-vă că pentru oamenii aceștia este din ce în ce mai complicat să meargă într-o piață sau pe stradă, pentru că au avut 50% și au creat atât de multă dezamăgire, frustrare, chiar ură din păcate cetățenilor aceștei țări, încât șansa ca ei să-și revină este din ce în ce mai mică.”

Cât despre planurile sale de viitor, Rareş Bogdan spune că militează pentru introducerea în Constituție a așa-zisului „mandat imperativ”, care stipulează că, odată ce un parlamentar schimbă sau părăsește partidul în cadrul căruia a fost ales, acesta este exclus din Parlament.

„Eu sunt unul dintre oamenii care militează pentru introducerea în Constituție, că nu se poate altfel, iar Pârvulescu o poate explica mult mai bine decât mine sau doamna Miroiu, avem nevoie de mandatul imperativ. Nu doar la deputați și senatori. În momentul în care schimbi partidul sau părăsești partidul, îți pierzi mandatul pe care l-ai primit de la cetățeni. Asta înseamnă modificarea Constituției, e complicat”, a precizat liderul liberal.