Propunerea a aparţinut liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu. 

"Grupurile reunite ale PSD au constatat că raportul comisiilor de buget-finanţe nu a reliefat faptul că derogările de la regulile şi indicatorii stabiliţi prin Legea responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010 au fost aplicate fără a avea acoperirea legală necesară. Acest lucru s-a realizat fără ca Guvernul să fie abilitat să modifice plafoanele unor indicatori specifici în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Putem accepta cu multă greutate că s-a făcut o estimare incorectă a veniturilor bugetului general consolidat, deşi modul extrem de optimist nu era fezabil. Dar utilizarea unor derogări de la legea în vigoare, fără a avea abilitatea legală, considerăm că depăşeşte atribuţiile comisiilor de buget-finanţe din Parlament. Astfel, în opinia noastră, nu există altă soluţie decât retrimiterea la comisie a raportului şi suplimentarea obiectivelor acesteia cu încă unul care să vizeze legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macroeconomici stabiliţi în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare şi stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri", a explicat social-democratul. 

"Ţinând cont şi de faptul că foarte mulţi colegi au criticat acest raport, ba că este prost făcut, ba că este incomplet, ba că, de fapt, a urmărit să acopere nu ştiu ce jaf, mi se pare o propunere înţeleaptă şi supun votului dumneavoastră întoarcerea la comisie a raportului", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

El a propus totodată supunerea la vot a solicitării privind suplimentarea anchetei cu un obiectiv care vizează "legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macro-economici stabiliţi în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare şi stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri". 

Ambele propuneri au fost votate cu 201 voturi "pentru" şi 81 "împotrivă". S-au înregistrat şi 12 abţineri. 

Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară au votat împotriva retrimiterii raportului la comisiile de buget-finanţe, a anunţat liderul partidului, senatorul Traian Băsescu. 

"Aş vrea să clarific faptul că am votat împotriva retrimiterii raportului la comisie, pentru că acest raport este el însuşi un instrument politic şi nicidecum unul util. În acelaşi timp, adăugarea de noi obiective nu face decât să continue mascarada politică pe seama unor realităţi ale bugetului de stat din 2016. Aş reaminti că pentru bugetul acestui an s-a dat derogare atât de la legea finanţelor publice, cât şi de la Legea 69/2010 care vizează responsabilitatea fiscal-bugetară. Deci nu ştiu ce vrei să anchetaţi. Punctul nostru de vedere e că acest raport trebuie respins ca principiu, nu putem folosi comisii de anchetă ca pârghii pentru jocul politic", a argumentat Băsescu. 

Şi parlamentarii PNL au votat împotriva retrimiterii raportului la comisii şi a suplimentării cu un obiectiv a anchetei. 

"De la bun început grupurile noastre parlamentare s-au opus unui astfel de demers demagogic", a declarat deputatul Eugen Nicolăescu, care a adăugat că, în consecinţă, continuarea într-o asemenea manieră nu face decât să pună o amprentă negativă asupra întregului Parlament, lucru pe care liberalii nu îl doresc. 

La finalul dezbaterilor, Liviu Dragnea a afirmat că au fost utilizate "nişte date mistificate" pentru a se prognoza "mincinos" şi "nerealist" nişte venituri suplimentare. 

"Am constatat cu foarte multă mirare cât de greu este să generezi o discuţie, o dezbatere, o verificare, anchetă despre modul cum se cheltuie banii publici în România. Demagogia e la ea acasă aici în Parlament. Gaura la buget tot gaură la buget rămâne, 10 miliarde nu s-au încasat. O neîncasare e o neîncasare. Ce am spus mereu public e că au fost utilizate nişte date mistificate pentru a se prognoza nerealist şi mincinos nişte venituri suplimentare – în condiţiile în care toată prognoza arăta că veniturile vor scădea – pentru a se face o rectificare pozitivă în loc de a fi făcută o rectificare negativă, pentru că venea campania electorală şi li s-a spus: nu putem să apărem cu asta. (…) Avertizez foarte clar Guvernul pe care şi eu şi colegii mei îl susţin, să nu se joace cu asta", a afirmat Dragnea. 

AGERPRES