Raportul unei comisii senatoriale de anchetă cu privire la securitatea internă a evidenţiat „grave carenţe” în sistemul de luptă împotriva spălării de bani al filialei americane a HSBC, HBUS, care nu reuşeşte, potrivit parlamentarilor americani, să supravegheze în mod eficient activităţile suspecte. Astfel, potrivit parlamentarilor, banca a expus sistemul financiar american la posibile operaţiuni de spălare de bani proveniţi din drogurile cartelurilor mexicane. Filiala mexicană a transferat o sumă de șapte miliarde de dolari către HBUS între 2007 şi 2008.
HBUS a întreţinut, de asemenea, relaţii financiare cu instituţii bancare suspectate de legături cu presupuse organizaţii teroriste. Raportul de 330 de pagini citează în acest sens banca saudită Al Rajhi Bank. „În era terorismului internaţional, a violenţei legate de droguri pe străzile şi la frontierele noastre, a crimei organizate, a face să înceteze fluxurile de bani care susţin aceste orori este o prioritate pentru securitatea naţională”, a scris într-un comunicat senatorul democrat Carl Levin, care prezidează comisia. Raportul va fi prezentat marţi, în cursul unei audieri în faţa comisiei senatoriale.
Chestinată de AFP, filiala americană a HSBC nu a avut o reacţie imediată. Potrivit însă unui document intern citat de agenţia Dow Jones Newswires, gigantul bancar intenţionează să-şi ceară scuze în faţa comisiei senatoriale americane. HBUS posedă 470 de agenţii în Statele Unite ale Americii şi furnizează servicii către alte circa 1.200 de bănci, potrivit sursei citate.
Sursa: Agerpres