Ministrul Muncii, Raluca Turcan le dă o veste proastă românilor care lucrează ”la negru” sau ”la gri” Aceasta susține că o astfel de acțiune va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei pentru salariat.

Totodată, ea a mai precizat că munca subdeclarată prevede o serie de coontrvenții și sancțiuni, fiind un aspect destul de îngrijorător atât pentru angajatori, angajați, dar și pentru bugetul de stat.

„Definim munca subdeclarată, Introduceam contravenții, sancțiuni. E un aspect îngrijorător cu privire la munca la gri. Sancțiunea este între 8.000 și 10.000 de lei pentru salariat”, a spus Raluca Turcan.

Amintim faptul că ministrul Muncii a mai dezbătut acest subiect și la jumătatea lunii septembrie. Aceasta delara atunci că din ce în ce mai mulți angajați români optează pentru munca la negru sau la gri.

În acest context, ministrul preciza că ei nu vor beneficia de pensii și nu pot accesa nici credite, iar angajatorii sunt și ei afectați, la fel cum este afectat și bugetul statului.

Raluca Turcan anunță sancțiuni pentru munca la negru

„Munca la negru sau munca la gri (subdeclarată), este un fenomen care afectează angajații sau persoanele care prestează astfel de activități în afara cadrului legal, pentru că, în primul rând, nu vor beneficia de pensii, în al doilea rând nu pot accesa credite. Afectează și angajatorii, pentru că se creează o competiție neloială între cei care plătesc transparent și legal forța de muncă și cei care apelează la forță de muncă la negru”, a spus atunci ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan mai declara atunci că pentru a evita astfel de situații, alături de Inspecția Muncii a fost lansată o campanie prin care angajatorii sunt informați cu privire la aceste aspecte.

În ceea ce privește scopul campaniei, ministrul Muncii susține că se dorește prevenirea muncii la negru, într-o acțiune cât se paote de legală.

Evident, afectează și bugetul statului. Împreună cu Inspecția Muncii, am lansat o campanie prin care întâi informăm angajatorii că suntem în acest proces de legalizare a activităților profesionale, încercăm să prevenim munca la negru, pentru ca, evident, să acționăm, legal, dacă se identifică situații de muncă la negru”, a declarat atunci, Raluca Turcan la Timișoara.