Sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii este aproape să înceapă şi în România. În unele zone înalte de munte deja a nins. Şoferii care nu au mașinile dotate cu astfel de cauciucuri riscă amenzi de până la 2.900 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare.

Chiar dacă nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, ele trebuie să fie mereu prezente atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului,

Fără cauciucuri de iarnă, ai interzis pe drumuri publice acoperite de zăpadă

Este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă, potrivit Codului Rutier.

Schimbarea anvelopelor, din cele de vară în cele de iarnă, este esențială la sosirea sezonului rece și a zăpezii pe drumuri. „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Beneficiile anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011.

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

Sursa foto: Dreamstime