Marginalizarea acesteia ar fi cauzată de momentul în care a ieşit şi a vorbit despre posibilitatea îngheţării anului şcolar, potrivit unor surse politice, citate de Adevărul.

Ralucăi Turcan i s-a dat mandat la formarea Guvernului Orban 1 să coordoneze activitatea a şapte ministere: Sănătatea, Educaţia, Justiţia, Dezvoltarea, Fondurile Europene, Cultura şi Ministerul Muncii. Chiar aceasta ar fi refuzat funcția de conducere a unor ministere precum Educația și Dezvoltarea, fiind considerate „prea puţin” pentru ea, spun surse politice.

Aceasta a fost nelipsită în anturajul premierului până la jumătatea lunii februarie și a mers la nenumărate evenimente să reprezinte Guvernul şi chiar a furat startul prin anunţarea unor decizii importante înaintea premierului Orban.

Ultimul moment notabil în care aceasta a apărut a fost convingerea lui Florin Cîţu să se retragă din funcţia de premier, pe 12 martie și se pare că și atunci avea o relație din ce în ce mai rece cu Ludovic Orban.

„Raluca Turcan s-a erijat de multe ori ca şefa de facto a unor ministere, în special la Educaţie, lucru care a enervat mult. De aici o relaţie tensionată cu Monica Anisie”, au declarat surse liberale. Din acel moment a început tragerea pe linie moartă a vicepremierului.

„Au fost mai multe discuţii aprinse în ultimele două luni. Una din ele a fost chiar la începutul acestei săptămâni, tot pe tema comunicării şi a deciziilor anunţate. Orban a cerut disciplină iar. Premierul a repetat lucrul acesta de mai multe ori de la gafa făcută de Alina Gorghiu, când a ieşit cu proiectul acela (n.r.- privind executarea pedepsei cu închisoarea la domiciliu) care ne-a făcut praf în spaţiul media”, au mai precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.

Ruptura dintre Orban și Turcan a ieșit și mai mult în evidență atunci când nu a fost luată la întâlnirile cu Iohannis.

„Dacă ne-am uita la documente, Turcan avea tot dreptul să fie prezente la aceste întâlniri. Ea coordonează Ministerul Sănătăţii. Ea trebuia să vină cu o comunicare constructivă pe tema Educaţiei, mai ales că Monica Anisie e o catastrofă pe partea de comunicare. Am văzut contrariul: o Raluca Turcan trasă pe linie moartă şi care în prezent nu se înţelege aproape deloc cu echipa de comunicare a lui Orban. De altfel, Ionel Dancă a fost persoana pusă să meargă la mai multe întâlniri unde ar fi trebuit să fie Raluca Turcan în mod normal”, au mai afirmat surse din conducerea PNL.

Sursă foto: INQUAM/George Călin.