În 24 aprilie 2020, la momentul demiterii dr. Streinu-Cercel au apărut o mulțime de speculații. Una mai interesantă decât alta. Ca urmare a dezbaterilor publice au fost făcute mai multe precizări.

“Domnul Cercel a fost schimbat din funcţia de preşedinte al comisiei (…) în urma mai multor declaraţii publice, iar ultima declaraţie publică a fost inacceptabilă, cu aşa-zisul plan propus, care, practic, i-ar fi introdus pe părinţii şi bunicii noştri în carantină, în care se vorbea inclusiv de ruperea de familii, sunt inacceptabile, ca să nu mai vorbesc de alte măsuri care erau cuprinse în acel aşa-zis plan. (…) Sunt extrem de grave, pentru că ele produc efecte emoţionale, ele afectează psihic categorii ample de persoane şi prezentarea unor astfel de măsuri, care nu au nici o legătură şi care nu sunt acceptate de autorităţi şi de Guvern, creează efecte extrem de negative. Nu a avut nicio legătură, este o decizie de bun simţ care a fost luată”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, afirma în toiul scandalului că documentul ”Vacanța mare” a fost creat în februarie: „Este un draft de lucru de acum două luni de zile. A fost întocmit în cadrul Institutului, dar v-am spus, în februarie, și a fost un draft. Pe baza acestui draft și pe baza altor propuneri s-a construit, ca să zic asa, metodologia de lucru care a fost după aceea pusă in vigoare”.

„Se vorbea atunci despre un scenariu mai prost decât al Italiei şi că sistemul medical nu va face faţă. Erau doar ipoteze de lucru în varianta în care lucrurile vor merge prost (…). Nu ştiu care au fost discuţiile ulterioare. Lucrurile sunt acum mai mult decât echilibrate iar acum putem discuta doar anumite puncte din acel document”, a spus medicul Adrian Marinescu, medic la Matei Balș. Așa cum dezvăluia și “Evenimentul Zilei” la acel moment, lucrurile stăteau cu totul altfel. Citiți AICI.

Precizări care tind să ascundă adevăratul motiv pentru care a fost schimbat dr. Streinu-Cercel.

Surse guvernamentale ne-au dezvăluit un cu totul alt tablou al situației. În primul rând, dr. Adrian Streinu-Cercel avea, în ultima vreme, o atitudine din ce în ce mai disprețuitoare față de premierul Ludovic Orban. Așa cum ne-au spus niște apropiați ai acestuia, dr. Streinu-Cercel a intrat “sub influența unor indivizi care-l împing într-o direcție greșită. Îi spun toată ziua că fără el sistemul medical s-ar prăbuși, că este un om indispensabil”. La aceste laude zilnice se adaugă și insistența cu care îl cultivă Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Promițându-i aparatură de top și sprijin financiar, Gabriela Firea încearcă să obțină capital politic, numai bun de folosit la alegerile locale din București.

Ca atare, aveam următorul tablou înainte de izbucnirea scandalului “Vacanța Mare”: Ludovic Orban și șeful comisiei științifice de la Ministerul Sănătății, dr. Adrian Streinu-Cercel erau în relații extrem de tensionate. Atitudinea superioară a dr. Streinu-Cercel îl deranja foarte mult pe premierul Ludovic Orban. Declarațiile medicului erau în contradicție cu recomandările făcute chiar de el, așa cum se întâmpla în cazul testărilor. Părea un aliat al lui Gabriela Firea, un om care submina autoritatea premierului și a PNL, precum picătura chinezească.

Cea a urmat a fost consecința firească a acestei situații.

Numai că mai există un element: dr. Alexandru Rafila. Prof. Dr. Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Și un apropiat al lui Ludovic Orban. Dar despre aceste încrengături într-un articol viitor.