Raluca Turcan a declarat la Digi 24 că este vorba despre un proiect de lege care prevede anumite măsuri pentru a-i sprijini pe românii care se află în risc de sărăcie energetică. Aceasta a mai menționat că proiectul de lege va fi dezbătut miercuri de către Guvern.

“Practic, este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi.

Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente. Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.

Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit ministrului Muncii, măsurile care vor fi discutate miercuri prevăd două tipuri de stimulente, unul pentru perioada sezonului rece, care se aplică procentual în raport cu anumiți indicatori de energie, în funcție de tipul de energie dar și un supliment pentru perioada din afara sezonului rece.

“Vorbim de un proiect de lege pe care îl lansăm mâine în şedinţa de Guvern. În şedinţa de Guvern intră mâine acest proiect de lege. Va fi transmis Parlamentului.

Noi estimăm intrarea lui în vigoare la 1 septembrie 2021 şi pentru asta mi-aş dori ca Parlamentul să legifereze cât se poate de repede, să putem da şi normele metodologice, să reglementăm foarte clar cum se aplică, mai ales că avem mai multe tipuri de relaţie.

O dată, este acea relaţie între autorităţile locale şi comunitate pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, după aceea este relaţia directă cu furnizorul.

Iarăşi, un element demn de reţinut, este că această decontare se face direct la furnizor. Deci, omul nu primeşte în mână aceşti bani, ci decontarea se face în raport cu furnizorul şi se scade din preţul facturii”, a explicat Turcan.

Peste 4,5 milioane de consumatori casnici de energie sunt vulnerabili

Acest proiect de lege vine în contexul în care Autoritatea Națională de Regrelemntare în Energie (ANRE) a trimis, în urmă cu o săptămână, un comunicat de presă ărin care informează că mai mult de jumătate din cosumatorii casnici de energie electrică din România se încadrează în categoria de consumatori vulnerabili, având un consum mediu de 55 kWh pe lună.

“Din cei peste 8.700.000 de clienţi casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obţine datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului, peste 50% din total sunt clienţi cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili”, arată ANRE.

Este vorba, mai exact, de un număr de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.

Totodată, ANRE precizează că, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un număr de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienţi) au ales să încheie contracte de furnizare la preţuri concurenţiale.

Sursă foto:  Facebook Raluca Turcan