Ministrul Muncii, Raluca Turcan consideră că PSD este de vină pentru crearea unui decalaj uriaș între angajații care lucrează în sistemul public și au venituri foarte mari și cei care au salarii foarte mici.

„În sistemul public, la fel că în sistemul de pensii, PSD a reușit să creeze decalaje uriașe între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri foarte mici. Noi am decis că sporurile inventate să nu fie continuate. Nu se mai dau sporuri într-un mod total ilogic. Nu se poate să avem oameni care lucrează în același birou, în aceleași condiții, iar unii să aibă sporuri foarte mari. Din discuțiile cu oamenii am observat 2 extreme”, a explicat Turcan pentru Gândul.

Evaluarea privind ajutoarele sociale nu se face corespunzător

În ceea ce privește reintegrarea asistaților, Ministrul Muncii a precizat că dintre cei 413.000 de beneficiari de asistență sociala din România, circa 157.000 sunt copii care beneficiază de acesta prin intermediul părinților. Raluca Turcan a punctat că majoritatea cestor copii sunt neșcolarizați, situație care trebuie schimbată prin politici statale de integrare în zona educației și piața muncii.

„Printre cei 413.000 de beneficiari de asistență socială, aproximativ 157.000 sunt copii beneficiari de ajutor social prin părinți, iar dintre acești copii, cea mai mare parte sunt neșcolarizați. Atunci te întrebi ce modele au în jurul lor. Ne întrebăm cine e mai vinovat, omul din jurul lor sau statul care nu face nimic pentru a-i ajuta pe aceștia. Autoritățile locale nu evaluează corespunzător modul în care se acordă ajutoarele sociale. Doar 20% dintre cei care fac inspecții sociale în România au studii de specialitate. Asistență socială a fost privită ca o corvoadă, nimeni nu și-a pus problema de a ajuta acești oameni integral, de a scoate copiii și adulții din acele medii defavorizate”, a spus Raluca Turcan.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin