S-a întâmplat recent într-un complex de cinci stele din Kemer (Antalya), Rixos Premium Tekirova, unde turcii au plănuit acest eveniment cu o miză mare: să intre în Cartea Recordurilor.

Și nici nu se putea altfel, totul a funcționat ca la carte. Pe scurt, 16 august a fost ziua în care prăjitura delicioasă s-a aflat în centrul atenției nu doar pentru pofticioși, ci și pentru cei de la Guiness World Records, care au venit acolo cu o întreagă echipă.

Așadar, hotelierii din Turcia știu să ducă la maximum acest gen de ”Family Tourism” și să atragă, în plin sezon, un număr record de turiști în Antalya. Departe de a fi un exemplu singular, evenimentul a fost dublat de multe altele din zona de ”entertainment”, astfel încât, în luna august putem vorbi de mii de turiști, în același timp, într-un singur resort. Grosso modo, Rixy Fest a costat aproximativ 130.000 de euro, un festival aflat deja la a 15-a aniversare. Dar a meritat, spun reprezentanții resortului.

 

Între turiștii care au participat la festival s-au aflat și români, chiar dacă într-un număr mult mai redus decât rușii, de exemplu, care vizitează Antalya de mai multe ori într-un an. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Dacă într-un an, în hotelurile Rixos din Antalya vin 300.000 de turiști ruși, românii numără doar aproximativ 6.000. Așa că, deși numărul românilor este în creștere, totuși nu vom reuși să ne apropiem prea curând de volumul generat de Rusia.

În context, costul pentru o cameră este de aproximativ 500 de dolari pe noapte, dar odată ajuns în resort, mâncarea, băutura şi spaţiile de recreere sunt din belşug. Bineînţeles că se poate opta pentru anumite excursii, aşa cum este, de pildă, o zi sau chiar mai multe la The Land Of Legends, parcul de distracţii din Belek, inaugurat în urmă cu un an. Construit pe o suprafaţă de 639.000 de metri pătraţi, cu mai multe parcuri într-unul singur, The Land Of Legends poate fi ca un magnet pentru copii şi părinţi deopotrivă.

 

Acolo sunt peste 70 de tobogane, un cinematograf, un spațiu special amenajat pentru cumpărături, ca un fel de bulevard comercial, un hotel de cinci stele, Kingdom, amenajat pentru copii, cu 401 camere. Este vorba despre o investiție de peste un milliard de dolari. Sigur că parcul este deschis și vizitatorilor și costă 40 de dolari pe zi de persoană,  pentru copiii sub 3 ani intrarea fiind gratuită.

Destinațiile din Antalya au mers mult mai bine anul acesta, inclusiv pentru turiștii din România, după o perioadă în care foarte multe hoteluri au avut de suferit și au făcut reduceri de tarif destul de mari, chiar și de 60%.

De altfel, numărul turiştilor care au vizitat Turcia a crescut în trimestrul doi din 2017 cu 18,3%, până la 8,9 milioane, dintre care 7,7 milioane au fost vizitatori străini, potrivit Anadolu şi Xinhua, citate de Agerpres. Şi veniturile Turciei din turism au urcat cu 8,7% în perioada aprilie-iunie 2017, la 5,41 miliarde de dolari. Conform datelor publicate recent de Institutul de Statistică (TurkStat), 81% din venituri au fost generate de vizitatorii străini, iar restul de la cetăţenii turci care locuiesc în străinătate.