Suma depăşeşte nivelul de 2,25 miliarde de euro pe care anterior RBI a anunţat că ar putea să o strângă pentru a-şi consolida capitalul şi a rambursa ajutoarele de stat.

Coordonatorii majorării de capital au fost Deutsche Bank, Raiffeisen Centrobank şi UBS.

RBI intenţionează să utilizeze sumele generate de această operaţiune pentru rambursarea capitalului participativ fără drept de vot pe care l-a strâns în 2009, începând cu ajutoarele de stat. Pentru a face faţă crizei financiare, Raiffeisen a strâns 2,5 miliarde de euro sub formă de capital participativ, dintre care 1,75 miliarde de euro au venit de la statul austriac şi restul de la investitori privaţi.

Potrivit noilor norme Basel III, capitalul participativ nu va mai fi considerat drept core capital începând din 2017. Graţie operaţiunii de majorare a capitalului, RBI va ajunge la un capital Basel III CET 1 de aproximativ 9,9%.

Raiffeisen, al doilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est, a anunţat în 8 ianuarie detaliile referitoare la majorarea capitalului prin vânzarea de noi acţiuni, în funcţie de condiţiile de pe pieţele financiare.

În iulie 2013, rivala din Austria a Raiffeisen, Erste Bank, a plasat cu succes 35,2 milioane de acţiuni noi, fără drept de subscriere în cadrul ofertei de drepturi ulterioare, prin intermediul unui plasament accelerat având ca rezultat fonduri brute de 660,6 de milioane euro. Astfel, Erste a achitat ajutoarele de stat şi capital participativ privat în valoare de 1,76 miliarde de euro. Din cele 1,76 miliarde de euro, aproximativ 1,2 miliarde de euro reprezintă ajutoarele acordate băncii de statul austriac în timpul crizei, iar restul provine de la investitorii privaţi.

În România, Raiffeisen Bank International a înregistrat în primele nouă luni din 2013 un profit după taxe de 81 milioane de euro, în creştere cu 11,3% comparativ cu 72 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Numărul de angajaţi s-a diminuat cu 4,9%, până la 5.383 de persoane, iar depozitele de la clienţi au crescut cu 8,7%, până la 4,144 miliarde de euro.AGERPRES