‘În opinia mea, acordul privind preluarea subsidiarei Raiffeisen de către BNP Paribas este deja finalizat deoarece grupul bancar austriac este într-o situaţie fără ieşire. Aşadar, condiţiile vor fi dictate de francezi, iar întârzierea negocierilor este efectul eforturilor menite să stabilească preţul final’, a afirmat una dintre surse.

O a doua sursă susţine că decizia va fi anunţată în următoarele zile.

Purtătorii de cuvânt ai Raiffeisen şi BNP au refuzat să comenteze informaţia.

Grupul bancar austriac vinde Raiffeisen Polbank deoarece subsidiara nu a generat profituri decente pe o piaţă poloneză extrem de competitivă, unde ratele dobânzilor sunt foarte scăzute.

Analiştii se aşteaptă ca BNP să decidă fuziunea Polbank cu actuala sa subsidiară din Polonia, pentru reducerea costurilor.

Polbank este a noua mare bancă din Polonia după active, cu o valoare contabilă de 6,4 miliarde de zloţi (1,9 miliarde de dolari) şi active de aproximativ 36 de miliarde de zloţi, excluzând creditele în valută. În noiembrie, Raiffeisen a anunţat că intenţionează să separe portofoliul de credite ipotecare al Polbank şi în cele din urmă să-l preia.

Subsidiara poloneză a BNP Paribas – Bank BGZ BNP Paribas – are active de 73 de miliarde de zloţi, astfel încât entitatea combinată va avea active de 103 miliarde de zloţi.

În ultimii ani, Autoritatea poloneză de reglementare a pieţei financiare (KFN) a insistat ca marile bănci din Polonia să-şi listeze acţiunile pentru a asigura transparenţa şi securitatea sectorului bancar. Autoritatea a extins anul acesta termenul limită al ofertei publice iniţiale (IPO) pentru Raiffeisen Bank Polska.

Anul trecut, planul privind IPO a fost amânat, deoarece investitorii au oferit un preţ mult mai scăzut decât era dispusă să accepte Raiffeisen pentru acţiunile subsidiarei poloneze, din cauza portofoliului de credite ipotecare în valută, văzute de investitori ca un risc pe termen lung. AGERPRES