Candidatul social-democraților la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Alexandru Rafila, a declarat vineri că România ar trebui să efectueze un numr dublu de teste sau măcar să ajungă la o capacitate maximă de testare.

Mai mult decât atât, reprezentantul României la OMS acuză Direcțiile de Sănătate Publiceă (DSP) că nu fac corect anchetele epidemiologice, motiv pentru care în România nu se testează suficient.

”Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer.

Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată?

Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare.  Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică.”, spune profesorul Alexandru Rafila.

INSP are o listă de priorități

Alexandru Rafila a mai precizat că Institutul Naționa de Sănătate Publică (INSP) are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății.

”INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, întradevăr, solicitarea va fi mai mică.  Aste este problema pe care o spuneam.”, mai spune reprezentatul României la OMS.

Câte teste ar trebui făcute

Profesorul Alexandru Rafila a declarat ulterior că în România ar trebui să se facă între 70 și 80 de mii de teste, iar noi facem de abia jumătate.

”Nu poți să oprești transmiterea fără o rețea de Sănătate Publică. Eu vă spun că ar trebui să facem între 70 si 80 de mii de teste în momentul de față și facem jumate. La noi, a fost o minune. Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut,  numărul de teste a rămas la același nivel”, a spus candidatul PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepeliță