Alexandru Rafila a venit cu informația zilei despre a treia doză de vaccin anti-COVID, în România. El a avertizat că această discuție trebuie să aibă în vedere numărul persoanelor imunizate. Or, la noi în țară, vorbim de mai mult de 60 la sută din populaţie nevaccinată cu primele două doze.

„Noi discutăm despre doza a treia în condiţiile în care avem mai mult de 60 la sută din populaţie nevaccinată cu primele două doze. Prioritatea este de a vaccina cât mai mult din populaţie”, a spus Alexandru Rafila.

Noul ministrul al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat detalii despre o eventuală impunere a dozei a treia de vaccin anti-COVID pentru călătorii.

Acesta a explicat că o a treia doză este importantă în ţările cu 70-80 la sută acoperire vaccinală. În cazul statelor cu o rata de vaccinare scăzută, prioritară este vaccinarea cât mai multor persoane.

Alexandru Rafila, despre a treia doză de vaccin

„Noi discutăm despre doza a treia în condiţiile în care avem mai mult de 60 la sută din populaţie nevaccinată cu primele două doze. Prioritatea – şi asta e poziţia OMS, ca să ne înţelegem – este de a vaccina cât mai mult din populaţie. Doza a treia este foarte importantă pentru ţările care au 70 sau 80 la sută acoperire vaccinală, dar pentru ţările unde au 35-40 la sută acoperire vaccinală, importanţa nu este pe primul loc pentru doza a treia, ci este importanţa vaccinării celor care nu s-au vaccinat încă, pentru că ăsta este motivul pentru care avem cazuri grave şi decese”, a subliniat Rafila.

El a făcut această referire în contextul în care o propunere a Greciei, privind impunerea dozei booster pentru a putea călători, este analizată la nivelul Uniunii Europene.

Cine are nevoie de booster

„Doza 3 este în mod evident necesară pentru persoanele care nu au trecut prin boală pentru că imunitatea s-a observat că, în general, este în medie de şase luni, dar trebuie luate în discuţie toate aspectele, mai ales că există şi persoane care au trecut prin boală, au făcut două doze de vaccin şi trebuie analizat dacă toată lumea, indiferent de situaţie, are nevoie de această a treia doză”, a spus Alexandru Rafila.

Noul ministru al Sănătății a explicat că un subiect importat îl reprezintă dozele care se administrează la copii sau adolescenţi până la 18 ani.

Potrivit lui Rafila, pe 7 decembrie va avea loc o reuniune a miniştrilor Sănătăţii, la Bruxelles.

„Dacă această temă va fi adusă în discuţie cu siguranţă voi avea un punct de vedere, inclusiv profesional, în ceea ce priveşte această discuţie legată de doza a treia”, a spus Rafila, menţionând că înţelege interesul Greciei, ca ţară turistică.