Alexandru Rafila anunță că autoritățile se pregătesc deja pentru cel de-al 5-lea val al pandemiei de coronavirus, adăugând că se așteaptă o nouă creștere a numărului de infectări din luna ianuarie.

Totodată, el a subliniat faptul că una dintre prioritățile mandatului său o reprezintă creșterea numărului de teste COVID. Acesta a mai menționat că pregătirile pentru următorul val al pandemiei trebuie să înceapă de urgență astfel încât efectele să fie diminuate.

Rafila a dat exemplu situația din mediul rural, unde oamenii nu se pot testa nici măcar dacă își doresc acest lucru.

„Capacitatea de testare se poate crește în două moduri, să găsim cabinetele de vaccinare care pot face și teste și a doua soluție sunt medicii de familie. Vorbim de testare gratuită, gândiți-vă și la mediul rural. Unde te duci? Trebuie să fie bani”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a mai făcut și un apel la români înante de începerea sărbătorilor de iarnă. Ministrul propus al Sănătății, le cere acestora să fie atenți în următoarea perioadă și să respecte măsurile generale deja cunoscute. El a explicat că tocmai nerespetarea măsurilor sunt cele care ar putea duce la un nou val al pandemiei.

Un nou val amenință România

„O să apară o creștere a cazurilor la jumătatea lui ianuarie. Eu nu am o imagine clară, dar dacă o să fie cazul să limităm cred că putem să ajungem să avem un comportament responsabil și să trecem peste valul cinci. Trebuie luate măsuri cu autoritățile locale. Trebuie să ne protejăm persoanele vulnerabile. Să vedem care este mecanismul pentru eventuale măsuri.

Ministerul Sănătății a fost, după cum știți, mai mult spectator. Trebuie să ascultăm de specialiși, nu de politicieni. În momentul de față se impune starea de alertă! De ce am așteptat să avem 500 de morți pe zi ca să luăm măsuri?”, a spus Rafila, la Antena3.

În ceea ce privește testarea elevilor, Rafila susține că nu înțelege care este problema în a face testarea acasă, în contextul în care acestea se găsesc la farmacie și sunt foarte ușor de folosit. Pe de altă parte, el a adăugat că veridifcitatea testelor nu va putea însă verificată.

„E un test rapid. Sunt multe care se vând în farmacie. Nu înțeleg care e problema să o faci pentru propriul copil sau elev. Filmele educative sunt extrem de ușor de făcut și de răspândit (n.r.: vorbind despre o posibilă campanie în acest sens). Veridicitatea testelor făcute acasă nu poate fi verificată. Cei care sunt simptomatici nu trebuie trimiși la școală de către părinți”, a mai spus el.