Alexandru Rafila a atras atenția că este pentru prima dată, în 32 de ani, când Institutul Cantacuzino este în subordinea unei instituții. Din acest motiv, liderul PSD a avertizat că va încerca să ia măsuri, în calitate de Ministru al Sănătății, astfel încât acesta ”să poată să participe și la efortul legat de controlul pandemiei și la o perspectivă legată de asigurarea unei producții de vaccin”.

”O să vă dau o informație pe care nu cred că o știți. Este prima dată din 1989 când Institutul Cantacuzino este în subordinea unei instituții, adică a Ministerului Apărării, de această dată. El niciodată nu a fost în subordinea niciunui minister. El a fost tot timpul în coordonare. Deci avea un soi de autonomie și din păcate această autonomie nu a fost dublată și de o competență managerială care să îl facă funcțional. Eu nu am spus lucrul ăsta, să treacă în subordinea Ministerului Sănătății, nici nu este momentul acum, dar cu siguranță se pot găsi soluții încât să poată să participe și la efortul legat de controlul pandemiei și la o perspectivă legată de asigurarea unei producții de vaccin”, a declarat Alexandru Rafila.

Mesajul transmis lui Raed Arafat

Liderul PSD a arătat că va avea în vedere unele decizii în clipa în care va ajunge în fotoliul de ministru al Sănătății. Rafila a punctat că nu se poate ca alte structuri să ia decizii și Ministerul Sănătății să fie responsabil. El a spus că nu are de gând să accepte o asemenea soluție.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă. Așa scrie în hotărârea de Guvern.  Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul Administrației și Internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale, fiziologice, a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății”, a spus Rafila.

Rafila este categoric: Chestiunea asta nu se poate

El a subliniat că nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil.

„Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății”, a punctat Alexandru Rafila.