Alexandru Rafila a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”. În cadrul audierilor de miercuri, acesta a vorbit și despre importanța certificatului verde în România.

Profesorul Rafila susține că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, însă trebuie introdus în momentul oportun, pentru a nu fii văzut ca un instrument opresiv.

Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, explicând că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.

Totodată, el a făcut și un apel ferm la vaccinare, pentru ca românii să fie în siguranță înainte, dar și după sărbătorile de iarnă. ”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”, a spus acesta.

El a mai subliniat și faptul că, în lipsa vaccinării, ar fi existat mult mai multe decese şi mult mai multe persoane cu sechele post-COVID, cu mult mai multe decât cele care au avut reacţii adverse considerate severe.

Amintim faptul că marți, profesorul Rafila a mai vorbit despre certificatul verde, subliniind faptul că acesta este un drum spre normalitate și nu un document care trebuie să oprime lumea.

„Certificatul verde, trebuie să înțeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat așa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală și care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea ueni comunități”, a spus Alexandru Rafila, la Aleph News.

Rafila, despre prevederile certificatului verde

Totodată, el mai preciza atunci că certificatul verde trebuie să conțină și testele, nu doar vaccinații și vindecații, astfel încât persoanele să fie protejate, având în vedere faptul că există și asimptomatici.

„Absolut, să conțină și testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referință, să am un instrument pus la dispoziție de o organizație responsabilă. (…) Se caută o metodă care să certifice protecția persoanelor care au trecut prin boală și care n-au știut, au fost asimptomatice”, a adăugat el.

În același timp, Alexandru Rafila a mai menționat că în legislație trebuie prevăzut clar și momentul în care se poate renunța la certificatul verde, dar și care e contextul epidemiologic care să poată să ofere această alternativă. În acest context, el a anunțat discuții cu colegii săi.

„O să discut, am discutat deja cu colegi din zona de sănătate publică, și dacă în urma acestor discuții va rezulta, va fi un proces participativ, dacă găsim o variantă mai ușor accesptabilă de către populație și care să ofere și protecție o voi susține cu siguranță”, a mai declarat medicul. Alexandru Rafila.