UPDATE

În cursul zilei de miercuri, profesorul Alexandru Rafila a fost întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Raed Arafat. Deputatul social democrat a răspuns că acesta şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist.

”DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (…) dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, ia MS să răspundă…”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, întrebat dacă ian calcul demiterea lui Raed Arafat.

Lovitură fără precedent pentru Raed Arafat! Ce se întâmplă cu rolul DSU în luarea deciziilor? Rafila tocmai a explicat

Profesorul Alexandru Rafila a adăugat, la România TV, că instituția condusă de Raed Arafat a intrat, în ultima perioadă, peste competențele Ministerului Sănătății. Deputatul social-democrat este convins de faptul că șeful DSU, Raed Arafat, prim-ministrul și ministrul Administrației și Internelor vor ”fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări  în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.”

”Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să acces o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății.”, spune Alexandru Rafila, care subliniază că ”nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare al sistemului de sănătate.

Raed Arafat, OUT?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, deține această funcție de 7 ani, timp în care la putere au fost atât social-democrații, cât și liberalii. Într-o emisiunea televizată de la B1 TV,  profesorul Alexandru Rafila a declarat că Raed Arafat își face bine treaba și că este omul potrivit pentru funcția pe care o deține.

„Dânsul își face bine treaba în calitate de coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), însă este un lucru pe care trebuie să-l discutăm și să-l spunem foarte clar: dacă Ministerul Sănătății are responsabilitate pe sectorul de sănătate, deciziile trebuie să le ia Ministerul Sănătății, nu altă structură guvernamentală”, a declarat deputatul social-democrat, Alexandru Rafila.

Atribuțiile cu privire la sănătatea publică trebuie restabilite

Tot atunci, Alexandru Rafila spunea că atribuțiile cu privire la sănătatea publică ar trebui restabilite, subliniind că în acest mod responsabilii pentru succese și pentru eșecuri vor putea fi identificați mult mai ușor.

Deputatul social-democrat a declarat  că în ultimele luni, la Ministerul Sănătății a existat un adevărat haos, reiterând că DSU contribuie enorm la transport și la coordonarea intervenției.

„Faptul că la Ministerul Sănătății a fost un haos nemaipomenit în ultimele 9-10 luni a permis această bicefalie sau chiar multicefalie în ceea ce privește sectorul de sănătate. E clar că DSU are o contribuție esențială la transport, coordonarea intervenției , dar strategia de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății, pentru că acolo există responsabilitatea. Nu poate altcineva să-ți facă strategia și tu să fii responsabil”, a mai transmis Alexandru Rafila.