Un studiu de amploare sugerează că o a treia doză de vaccin este eficientă în reducerea formelor severe ale infectării, comparativ cu persoanele care au primit două doze de vaccin cu cel puțin 5 luni în urmă, relatează The BrighterSide.

Este primul studiu care a estimat eficacitatea unei a treia doze de vaccin ARNm împotriva formelor severe ale bolii, inclusiv la pacienții cu comorbidități. Dimensiunea mare a studiului permite, de asemenea, o evaluare mai precisă a eficacității vaccinului în diferite perioade de timp, la diferite subpopulații (în funcție de sex, vârstă și numărul comorbidităților).

Studiul a coincis cu al patrulea val de infecții din Israel

Un studiu clinic recent efectuat de BioNTech a inclus o dimensiune mai mică a eșantionului și nu a estimat efectele celei de-a treia doze în cazul unor forme mai severe ale bolii.

Studiul a avut loc în perioada 30 iulie- 23 septembrie 2021 și a coincis cu al patrulea val de infecții din Israel, în timpul căruia varianta Delta (B.1.617.2) a fost tulpina dominantă. Cercetătorii au analizat datele de la 728.321 de persoane cu vârsta de peste 12 ani care au primit a treia doză de vaccin Pfizer. Acestea au fost comparate apoi cu 728.321 de persoane care au primit doar două doze de vaccin.

Vaccinații cu a treia doză, risc de spitalizare cu 93% mai mic

Rezultatele au arătat că, în comparație cu persoanele care au primit două doze de vaccin cu cinci luni înainte, persoanele care s-au vaccinat cu a treia doză au avut un risc de spitalizare cu 93% mai mic și un risc mai mic cu 81% de deces.

S-a constatat, de asemenea, că eficacitatea vaccinului este similară pentru sexe diferite, grupuri de vârstă (40-69 și 70+) și pentru numărul de comorbidități.

Studiul a inclus, de asemenea, o analiză la nivel de populație care a constatat că ratele de infecție au început să scadă pentru fiecare grup de vârstă la 7-10 zile după ce grupa de vârstă a devenit eligibilă pentru a treia doză.

Studiul CDC arată că a treia doză a vaccinului are o eficiență de 95,6%

Un alt studiu realizat luna trecută de către Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA arată că a treia doză a vaccinului are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii. De asemenea, s-a dovedit că doza a treia de vaccin de la Moderna crește și de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta.