Președintele Societății Române de Microbiologie le recomandă românilor să se informeze din surse publice, pentru a obține informația corectă în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, ”Mesajele trebuie dublate și de exemplul personal al celor care ies în spațiul public”.

Legat de mesajele care neagă existența coronavirusului, Alexandru Rafila susține că acestea nu ar trebui promovate în mass-media, subliniind că ele nu trebuie confundate cu libertatea de exprimare.

”Partea de comunicare este esențială pentru a putea controla pandemia. Cei care se opun vaccinării sunt cei care neagă și existența virusului și îndeamnă la nerespectarea regulilor. Aderența populației la astfel de reguli se poate face doar dacă înțelege că trebuie să fie un partener.

Mesajele pe care le trimitem trebuie să țină cont de starea oamenilor într-un anumit moment. Cel de acum trebuie analizat din punct de vedere sociologic. Mesajele trebuie dublate și de exemplul personal al celor care ies în spațiul public”, a spus acesta la Realitatea Plus.

Mesajele au un rol destabilizator

Totodată, Rafila a mai precizată că aceste mesaje care neagă existența virusului ucigaș, lansate la nivel internațional, au un numitor comun și de asemenea, un rol destabilizator.

Potrivit acestuia, ele nu fac altceva decât să sădească neîncrederea oamenilor.

”Mesajele negative, inclusiv sub formă de video, apar simultan în mai multe țări și sunt adaptate fiecărei țări. Nu cred că este doar o presupunere. Concertarea mesajelor care pun la îndoială capacitatea sistemelor de sănătate de a gestiona criza și sădesc neîncrederea oamenilor au un numitor comun”, a mai spus Rafila.

SURSĂ FOTO INQUAM Photos / Alexandru Prepelita