Raed Arafat, despre medicii cu mesaje anti-vaccin: Trebuie să răspundă. Fac mai mult rău

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat, sâmbătă seara, la Digi 24, că medicul se folosește de autoritatea sa atunci când comunică, motiv pentru care cadrele medicale care au ales să nu se vaccineze și răspândesc mesaje anti-vaccin fac mai mult rău populației, decât bine.

„Problema medicilor este una mai gravă. Pentru medicul care comentează și vine cu informații care n-au bază științifică, colegii lor pot imediat să știe că informația lor este falsă, sau nu este bazată pe știință, ci este pe opinii personale. Medicul se folosește autoritatea lui când comunică, și când comunică astfel de lucruri care nu trebuie să le probeze populația, pentru că populația vede că e medic, face mult mai rău decât o persoană obișnuită”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat: Ești liber să spui ce vrei, dar să răspunzi de acest lucru

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a mai spus că fiecare este liber să facă ce declarații dorește, însă este important ca aceștia să răspundă de declarațiile pe care le fac în cazul în care declarațiile sunt bazate pe date false.

”Ești liber să spui ce vrei, dar răspunzi de acest lucru, dacă clar vii cu date false și dezinformezi populația din poziția de medic. Din fericire nu sunt mulți care au făcut acest lucru, dar cine a făcut acest lucru a făcut destul rău, și acest lucru îl vedem”, a adăugat seșful DSU.

Mai mult decât atât, acesta a salutat declarațiile președintelui Colegiului Medicilor, potrivit cărora ar trebui să se ia măsuri dure împotriva celor care fac astfel de declarații.

„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, transmite Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Raed Arafat a mai avut un apel în acest sens

În cursul zilei de sâmbătă, Raed Arafat a făcut un apel la mass-media, în special la televiziuni, să nu mai promoveze persoane care au mesaje anti-vaccin.

„Acum, tot respectul pentru libertatea de exprimare, aș tăia microfonul. (..) Trebuie oprit microfonul tuturor celor care îndeamnă lumea să NU se vaccineze. Măcar pentru trei luni”, a declarat Arafat.