Raed Arafat, despre cei vaccinați la chiuvetă: Trebuie găsite soluții optime

Raed Arafat a declarat la Realitatea PLUS că ar trebui găsită o soluție pentru cei care s-au vaccinat ”la chiuvetă”. Acesta a reiterat că nu le găsește scuză acestora și că speră ca organele din poliție să îi găsească cât mai repede.

„Niciodata nu voi gasi o scuza pentru cei care i-au vaccinat la chiuveta. Sper ca colegii din politie să-i gaseasca cat mai repede si sa aplice masurile penale impotriva lor”, mai spune acesta.

Șeful DSU a mai spus că trebuie găsite soluții cât mai repide pentru cei care apar ca fiind vaccinați în sistemul de vaccinare, dar care, de fapt, au certificate false.

”Nu avem solutii, dar trebuie discutate de cei cu specialitate juridica. Trebuie gasita o solutie pentru cei cu certificat, dar nevaccinati si vor sa se vaccineze. Aceasta va trebui sa fie pe masa specialistilor din domeniul juridic si sanitar, pentru o soluție optima in cazul acestor persoane”, mai spune Arafat.

Cum pot fi controlați cei care folosesc codul QR al altor persoane

Secretarul de stat în MAI a fost întrebat cum pot fi controlați cei care folosesc codul QR al altor persoane pentru a intra în anumite instituții sau restaurante, cafenele, baruri sau evenimente. Acesta a spus că doar organele de poliție pot să îi legitimeze, subliniind că au existat asemenea cazuri.

”Pot fi legitimati de politie, au fost situatii. Organele de control care au drept de control pot legitima. Și daca intra cu cod fals, persoana care verifica nu stie ca e fals. Daca politia vede ca nu se pupă cu cartea de identitate inseamnă acuzație de acte false”, spune Raed Arafat.

Medicii nu ar trebui să-i reclame pe cei vaccinați ”la chiuvetă”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că medicii trebuie să păstreze secretul pacienţilor şi să nu-i reclame la Poliţie pe cei care sunt vaccinaţi „la chiuvetă”, respectiv au certificate false de vaccinare.

Prezent vineri la o conferinţă de presă alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei, Arafat a fost întrebat de jurnalişti de cazurile tot mai numeroase ale unor persoane care au dobândit certificate false de vaccinare, denumite în presă „vaccinarea la chiuvetă”.

„Noi nu putem să garantăm sută la sută că persoanele care decedează sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real şi o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum să-l controlăm, nu avem cum să-l stabilim, decât dacă persoana spune că de fapt nu a fost vaccinată real. Ar fi în folosul ei, măcar în perioada de tratament, să spună acest lucru. Poate că medicul altfel ia în considerare riscurile pentru persoana respectivă. Ştiţi bine că la o persoană vaccinată, care face boală, riscurile să evolueze spre o formă gravă este mult mai mic, faţă de o persoană nevaccinată. Asta poate să facă diferenţieri la aplicarea tratamentelor. Dacă persoana spune că e vaccinată şi ştie că nu este, riscă ca medicul să ia o decizie greşită şi să nu intre pe anumite scheme de tratament (…) Dacă o persoană este pozitivă şi ajunge la medic, va trebui să spună clar medicului care este statusul ei real, ca medicul să ia decizia corectă cu privire la tratament”, a precizat şeful DSU.