Presiunea pe sistemul medical este încă ridicată. Raed Arafat: Încă vin cazuri de terapie intensivă

În cadrul ”Maratonului Informării”, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că încă există o mare presiune pe sistemul medical din România, cu toate că numărul cazurilor a început să scadă în ultima perioadă.

Acesta a mai spus că încă mai există momente când la Terapie Intensivă nu mai sunt locuri, subliniind că sâmbătă a trimis pacienți în Cehia și Danemarca.

„La acest moment, chiar dacă numărul cazurilor a scăzut, noi încă avem o presiune pe sectorul medical, încă vin cazuri de terapie intensivă, încă ajungem la momente, cum am fost astăzi, cu zero locuri, astăzi am trimis pacienţi în Cehia şi Danemarca, patru pacienţi, doi în Cehia, doi în Danemarca, aşa că din punctul meu de vedere este un moment în care, da, e mai bine decât acum trei săptămâni, să zicem, la nivelul numărului maxim de cazuri, dar nu neapărat în sistemul medical este mai bine pe linie de impact şi pe linie de aglomeraţie în sectorul primiri urgenţe şi în sectorul terapie intensivă şi în secţiile care internează pacienţi cu COVID”, a spus Arafat în cadrul „Maratonului Informării”.

Oamenii se vor infecta în continuare

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a mai spus că oamenii vor continua să se infecteze cu COVID-19 dacă nu se vaccinează, subliniind că aceștia pot dezvolta forme grave ale bolii.

În plus, Raed Arafat a declarat că e prea devreme pentru a spune că se vede finalul valului 4 al pandemiei, în ciuda scăderii numărului de cazuri.

„Populaţia trebuie să înţeleagă că din aceşti 8.000 în continuare vor veni oameni care sunt în stare critică, au nevoie de oxigen, care trebuie să fie internaţi şi, din păcate, din aceşti 8.000 pe zi, o parte nu vor ieşi din spital. (…) Nu trebuie să subestimăm un lucru – şi acesta este dezinformarea şi manipularea informaţiei, într-un mod sau altul, pentru a face ca oamenii să creadă că lucrurile sunt ok şi gata şi că de fapt autorităţile exagerează”, a mai spus Arafat.

Amintim că „Maratonul Informării” este un eveniment dedicat sprijinului populaţiei în realizarea unei alegeri informate în privinţa vaccinării împotriva COVID-19, organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, alături de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.