Întrebat dacă sistemul de prevenire a situaţiilor de urgenţă s-a îmbunătăţit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că „o prevenire sută la sută” nu există nicăieri în lume.

“Astfel de dezastre din păcate nimeni nu poate garanta că nu se pot întâmpla. Orice situaţie poate să se întâmple, oriunde în ţară. Se pot cumula anumiţi factori favorizanţi care să ducă la apariţia unui incident sau a unui dezastru. Rolul nostru este să facem tot posibilul să prevenim acest lucru. O prevenire sută la sută nu există, nimeni nu va garanta că un dezastru nu poate să aibă loc. Orice dramă se poate repeta, dar într-o altă formă, nu va fi o copie identică. Dacă ne uităm în lume, în SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Măsurile de prevenire luate în ultima perioadă sunt în măsură să reducă acest risc şi această probabilitate”, a declarat, pentru doctorul Raed Arafat, citat de Agerpres. Totodată, Raed Arafat a spus că în cazul unei calamităţi majore, de tipul unui cutremur, în urma căruia apar victime multiple, se ia în calcul transferarea pacienţilor în alte judeţe care nu au fost afectate de seism.

“Dacă vrem să luăm multiplele victime care pot să apară în Bucureşti este posibil să fie nevoie, în caz de calamitate majoră iar o parte din spitalele să nu funcţioneze, să muţi bolnavii în alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul în care se lucrează oriunde. Nu te bazezi doar pe oraşul care este afectat ci pe oraşele neafectate şi unde poţi transfera pacienţii. Orice situaţie de dezastru este o provocare. Pregătim sistemul pentru aceste provocări. Există proiecte de pregătire a spitalelor să facă faţă nu din punct de vedere al consolidărilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixării echipamentelor în spitale. Pregătim un proiect pilot la Bucureşti pe două spitale, împreună cu primăriile. Continuăm pregătirea ca sistemul să facă faţă la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune că suntem perfect pregătiţi. Întotdeauna trebuie făcut ceva în plus”, a declarat Raed Arafat.

Duminică a avut loc, la Piatra Neamţ, ceremonialul de înmânare a Drapelului de luptă către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Petrodava' al judeţului Neamţ. La eveniment a fost prezent şi doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.