După ce a fost acuzat că a afectat independeța justiției, Raed Arafat a venit cu explicații pentru declarațiile făcute anterior.

Acesta a spus că, în această perioadă,  este foarte greu să găsești echipamentele potrivite pentru medici la un preț ok. Dacă până la urmă aceste materiale și echipamente se găsesc la un preț de patru-cinci ori mai mare, îl cumperi pentru că riști să nu mai găsești, a spus Raed Arafat. Dacă nu s-ar fi cumpărat aceste echipamente scumpe, oamenii din linia întâi ar fi luptat cu mâinile goale.

Ce spune Arafat despre achizițiile la prețuri mari

”Cei care spun acum, indiferent cine sunt, le spun că e foarte uşor să comentezi de pe margine fără să ştii realitatea situaţiei cu care ne-am confruntat şi, atenţie, cu care ne confruntăm. Şi nu numai noi.

Vorbim de toate ţările lumii care au avut această problemă şi care s-au trezit nepregătiţi pentru că nu numai România s-a trezit cu lipsă de pregătire în acest domeniu, cu lipsa de stocuri de materiale necesare, cu lipsa de echipamente.

Suntem într-o lume în a cărei piaţă nu se mai comportă normal. Nu mai există ca şi pe vremea în care făceam acum 3 luni achiziţii normale. Acum totul se negociază, se discută, vezi preţul, ştii bine că este de patru-de cinci ori mai mare, dar ştii şi mai bine că dacă nu prinzi acest material şi nu îl cumperi acum, următorul va fi şi de zece ori mai mare”, spune secretarul de Stat.

Motivul pentru care prețurile nu mai coincid

”Degeaba vine cineva şi spune că masca era atâta şi de ce am cumpărat-o cu atâta. Pentru că nu mai există cu preţul de acum 3-4 luni.

Acum sunt alte preţuri. Sau de ce aţi contractat cutare ventilator că în caietul de sarcini aţi scris că trebuie să aibă atâtea funcţii şi uite că îi lipseşte o funcţie.

Pentru că atâta am putut să avem şi pentru că în analiza noastră această funcţie am considerat-o dispensabilă ca să putem pune mâna pe ventilator, că altfel, dacă zicem că nu îl luăm, nu mai luăm niciun ventilator. Asta este modul de lucru acum şi nu suntem noi singura ţară care ne-am confruntat cu acest lucru”, a mai spus Arafat.