Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns astfel întrebat despre faptul că actorii nevaccinaţi au atras atenţia că noile reguli impuse de Guvern nu le vor mai permite să meargă la locul de muncă, în condiţiile în care li se refuză posibilitatea de a prezenta un test anti COVID.

„Nu a guvernat hotărârea asta cei care sunt la locul de muncă, acolo, fiind raporturi de muncă, orice modificare trebuie să fie prin proiect de lege. Însă, actorii pot să se testeze, pot să se asigure că sunt asimptomatici, ei sunt pe scenă, oamenii sunt în sală. Deci, la acest moment, nu se aplică raporturilor de muncă, pentru asta vedeţi că nu s-a intrat în hotărârea de guvern pe anumite chestii care trebuie numai prin lege făcute. Însă măsurile care s-au luat aici, considerăm că legislaţia actuală şi modul la care până acum am stabilit măsurile le considerăm măsuri de sănătate publică şi că se pot lua în această formă”, a precizat Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ce restricții a impus Guvernul

Guvernul a aprobat sâmbătă, prin hotărâre, noile măsuri de gestionare a pandemiei de COVID, stabilind că în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori accesul la anumite activităţi este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Astfel, doar cei care s-au imunizat împotriva COVID vor putea desfăşura anumite activităţi. De acest lucru vor putea beneficia și cei trecuţi prin boală şi copii până la 12 ani.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că doar pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală vor putea ieşi şi în perioadele în care circulaţia este restricţionată. Arafat a precizat ca şi copiii de până la 12 ani vor putea să participe la aceste activităţi. Hotărârea de Guvern urmează să fie publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial.