Pandemia de coronavirus poate scăpa de sub control dacă nu mai respectăm regulile de distanțare, de purtare a măștii și așa mai departe. Sunt reguli necesare care compensează, a tras vineri Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, un semnal de alarmă extrem de îngrijorător.

”Cei care observă persoane care nu poartă mască în magazine, să atragă atenția celor de acolo pentru că ei trebuie să se asigure că toată lumea respectă regulile. Cine nu poartă mască în magazin trebuie poftit afară. Asta este regula”, a precizat Arafat.

”Am trecut printr-o fază critică”

”Există controale și echipe care fac controale. Nu poți să pui lângă fiecare om un altul să îl controleze. Trebuie să fie responsabilitatea oamenilor, ca cetățeni.

O perioadă lungă, din păcate, a fost un joc pe rețelele de socializare. Sunt interese convergente. Unii care nu cred niciodată în nimic. Au ieșit unii cu un nivel educațional foarte ridicat și au început cu vaccinurile, cu teoria conspriației, cu virusul care nu are asemenea efecte sau care nu există.

Și vorbim de unii care erau chiar din domeniul medical. Alții au zis că nu cred și că se vor infecta pentru a dovedi că nu este nicio problemă”, a declarat șeful DSU vineri, conform gandul.ro.

Pe linia juridică, sunt unii care încearcă să racoleze clientelă. Toate aceste aspecte arată că am trecut printr-o fază critică în care toată lumea a trecut, noi am prevenit un dezastru, dar ce s-a văzut foarte clar… unii s-au activiat din ce în ce mai mult când lucrurile s-au liniștit. Mă refer la domeniul medical, afirmă Arafat.

”Pandemia poate scăpa de sub control”

”Când începi să fi vocal pe măsurile luate și tu vii să critici după ce am trecut… Și oamenii respectivi la început erau speriați.

Una dintre teoriile noastre de început a fost că pandemia poate scăpa de sub control. Din această cauză s-au luat măsuri clare de a desemna unele spitale care erau destinate acestei patologii.

Dar am eliberat unele spitale și am cerut să se interneze cei care nu trebuie tratați imediat, s-a lăsat la latitudinea medicilor. Noi nu le-am zis să nu interneze deloc.

La UPU, înainte erau 13.000 de pacienți/zi, am ajuns la 5.000-6.000 de pacienți/zi. Cei care trebuiau să ajungă au ajuns. Și aici a fost o manipulare. Acest lucru îți afectează strategia de lucru.

Cei care vin cu teorii ale conspirației țintesc oamenii care cred tot ce li se pune în față”, explicat Raed Arafat, conform sursei citate.