Potrivit lui Arafat, avansul pentru acest avion a fost dat chiar vineri, acesta ridicându-se la peste 300.000 euro.

"Este un avion sanitar cu două tărgi. Chiar ieri s-a plătit avansul lui. Este un avion Piper Cheyenne 3A, este un avion american de fabricaţie. A fost utilizat ca ambulanţă aeriană, deci nu trebuie să facem multe modificări pe el, în stare bună. Este second-hand, nu este nou, dar are puţine ore de zbor pentru câţi ani are – are aproape 5.000 de ore de zbor şi e în condiţie bună. Acum urmează să se facă anumite revizii, verificări, să fie pus la punct şi reînnoite anumite chestii din el, după care va fi adus, sperăm, în luna august", a declarat Arafat.

Avionul SMURD va opera de pe aeroportul Băneasa din Bucureşti, iar costurile de achiziţie se vor ridica la aproximativ 900.000 euro, incluzând aparatul, reviziile tehnice, echipamentele medicale, dar şi pregătirea piloţilor şi a tehnicienilor.

Raed Arafat spune că numai anul trecut, din 2% pe impozitul pe venit, Fundaţia pentru SMURD a încasat de la populaţie în jur de 1,2 milioane euro, suma fiind în creştere faţă de anul precedent, motiv pentru care consideră că populaţia este unul dintre partenerii "serioşi" ai SMURD-ului.

"SMURD şi sistemul de urgenţă este un parteneriat între mai multe instituţii: Ministerul Sănătăţii cu Ministerul de Interne, colaborare cu Ministerul Apărării, autorităţi local şi populaţia. Populaţia s-a dovedit a fi unul dintre partenerii foarte serioşi şi achiziţia avionului este cea mai bună dovadă că populaţia a achiziţionat acest avion. Chiar dacă în achiziţionează Fundaţia pentru SMURD, fondurile provin de la populaţie", a mai spus Arafat.

În ceea ce priveşte dotările staţiilor SMURD din ţară, subsecretarul de stat a afirmat că anul acesta se vor mai achiziţiona două elicoptere – unul în iulie, pentru Iaşi, şi un al doilea în septembrie, pentru Craiova, urmând ca în perioada 2013-2014 să mai fie cumpărare încă două astfel de aparate de zbor prin Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi timp, se continuă dezvoltarea echipajelor de prim ajutor în zona rurală, dar şi în mediul urban, chiar dacă există o lipsă de personal în domeniul sistemului de urgenţă.

Raed Arafat a participat azi la inaugurarea staţiei SMURD în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al acestei localităţi.

De asemenea, vineri a mai fost inaugurată o staţie SMURD în comuna Prundu Bârgăului, ceea ce face ca în prezent judeţul Bistriţa-Năsăud să beneficieze de cinci astfel de staţii.
Sursa: Agerpres