Carantina zonală pentru locuitorii comunei Recea şi satele aflate în subordine a fost prelungită cu încă şapte zile, a informat luni, 1 martie, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Conform informațiilor transmise de Dan Bucă, măsura a fost prelungită în urma ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, fiind vorba despre carantinare zonală pentru comuna Recea, cu localităţile aparţinătoare Recea, Mocira, Lăpuşel, Săsar şi Bozânta Mică.

Ordinul a intrat în vigoare azi

„Ordinul a intrat în vigoare azi, începând cu ora 8,00, pentru o perioadă de 7 zile. Restricţiile impuse şi măsurile care trebuie respectate de către locuitorii localităţii, dar şi de către cetăţenii care vor tranzita unitatea administrativ-teritorială carantinată zonal sunt aceleaşi care au fost stabilite anterior”, a spus Dan Bucă.

Acesta a adăugat că alte măsuri pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, precum şi pentru soluţionarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

Raed Arafat, despre carantina zonală

Șeful DSU, Raed Arafat, consideră că în acest moment situația este sub control în România. Cu toate acestea, Arafat punctează că trebuie respectate în continuare măsurile de protecție. Acesta mai spune că măsura de carantinare locală a unor localități este o soluție în cazul în care numărul cazurilor crește vertiginos.

„Există unele cifre care schițează creșteri, dar controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase, care să alerteze. Și există alte cifre care arată o staționare, un platou.

Așa ca urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități, în Maramureș, în Timișoara, deci am avut mai multe localități care au fost carantinate, dar localități mici, pentru a opri creșterea”, a declarat Arafat pentru Antena 3.

Acesta a spus că nu se pune problema unui lockdown, ci doar măsuri locale, în cazul în care se înregistrează creșteri semnificative.

„Dacă respectăm regulile mai departe situația este sub control. Rămâne să vedem dacă reușim să menținem acest trend.

Nu se pune problema de lockdown, la acest moment, sunt nicio formă, dar de măsuri locale, măsuri zonale, da, dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă”, a mai spus șeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda