România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. De fix un an de zile avem parte de sute de mii de infectări şi mii de decese. Deşi s-a început oficial campania naţională de vaccinare, noile tulpini continuă să facă ravagii.

Raed Arafat, anunţ pentru toţi românii

Şeful DSU, Raed Arafat, a făcut un anunţ important pentru toţi românii. Secretarul de stat a vorbit despre creşterea numărului de infectări cu 25% doar în ultima săptămână, dar şi despre ce restricţii s-ar putea impune în continuare.

“Depinde de noi foarte mult. Dar acum suntem chiar într-o situație în care dacă nu suntem atenți la modul în care respectăm toate măsurile… Pentru că impactul vaccinului nu vine imediat, vaccinul mai are o perioadă până vom vedea impactul, când avem un număr mai mare de vaccinuri.

Acum singurele măsuri sunt din nou masca, distanţarea, mobilitate redusă, evitarea locurilor aglomerate. Deci astea sunt măsurile care trebuie luate mai departe. Dacă nu facem acest lucru, riscul este să avem din nou o explozie şi din nou un impact major, cum a fost în lunile noiembrie-decembrie, asupra sistemului sanitar”, a explicat Arafat la TVR.

Vaccinarea, singura soluţie

Raed Arafat a spus clar. Vaccinarea este singura soluţie pentru ca al treilea val să nu lovească crunt România. “Să ştiţi că înţeleg perfect, este o chestiune umană faptul că unii oameni nu mai suportă restricţiile.

Le înţeleg, dar dacă de exemplu nu aveam vaccinarea ca soluţie, şi ca soluţie fiabilă – Israelul, deja cu toate analizele şi studiile, arată că este o soluţie în final şi că poate limita răspândirea şi poate chiar, în anumite situaţii, să prevină infecţia.

Deci asta arată studiile acolo şi dacă te infectezi să fie totuşi într-o formă uşoară, să nu ai forma gravă a infecţiei. Deci, având în vedere această soluţie, cred că acum trebuie să vedem această speranţă şi pe parcurs să ne protejăm pe o perioadă necesară, până ajungem la vaccinarea numărului necesar, şi să nu ascultăm recomandările false care vin de peste tot, în sensul în care să nu ne vaccinăm, să nu ne protejăm.

Pentru că dacă nu ne vaccinăm acum, dacă nu luăm această şansă să prevenim mersul mai departe al pandemiei, înseamnă că într-adevăr vom trece de la un val la altul, la altul”, a mai spus Arafat, conform TVR.

Sursa foto INQUAM / Virgil Simonescu