Raed Arafat a avertizat că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut alarmant în ultimele zile deoarece „nu prea se respectă de către toţi regulile de distanţare”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a amintit că 50% dintre infecţiilor cu COVID-19 sunt transmise de asimptomatici.

Numărul deceselor va crește

„Cu cât crește numărul cazurilor în secțiile de Terapie intensivă, va crește și numărul deceselor, din păcate. Numărul nu va scădea. Cu cât ai mai mulți pacienți la Terapie intensivă, procentul decedaților va crește”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Când te duci în vizită la cineva acasă, tot trebuie purtată masca. Foarte puţini fac acest luru. La birou, eşti cu colegi. Trebuie purtată masca. Astăzi e un studiu realizat de universitatea Yale care spune că mai mult de 50 la sută dintre infecţiile COVID sunt transmise de oamenii care nu au simptome”, a explicat dr. Arafat.

„Noi ce nu înțelegem, și e o chestiune importantă… Alte țări iau măsuri serioase. Astăzi Melbourne a fost închis. Acolo este emisfera sudică, adică acum virusul are impactul lui în zonă unde e toamnă-iarnă. Și a fost închis din nou din ce înțeleg”, a mai spus șeful DSU.

Nu se vor închide iar anumite activități

Raed Arafat spune că nu se problema să se închidă iar anumite activități.

„Nu închidem acum. Pentru că înseamnă că ne întoarcem din nou la toate aspectele care necesită starea de urgență. Și asta înseamnă că populația care și-a pierdut răbdarea va fi supusă din nou unui mecanism de închidere. Noi am încercat acum să rezolvăm problema pe măsura de respectare a regulilor și totuși vedem creșterea asta. Avem un vid legislativ, fără discuție”, a adaugat Arafat.

Trendul este crescător

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a avertizat că există riscul ca numărul cazurilor de coronavirus să crească în continuare, în lipsa unei legi referitoare la carantinarea sau izolarea pacienţilor cu COVID-19.

„Trendul este crescător. Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut cu 30 la sută. Este un semnal. Trebuie controlată situaţia”, a spus Raed Arafat.

Medicul Raed Afarat a explicat că există foarte multe dezinformări în timpul pandemiei de coronavirus.

„Singura modalitate este ca populaţia să fie compleantă şi să nu mai asculte toate prostiile vehiculate pe reţelele de socializare. Am văzut oameni care nu au legătură cu medicina, cântăreţi, un om care se ocupă de modă au lansat campanii foarte bine regizate. De ce? De ce fac acest lucru? Pun egalitate între mască şi sclavie. Astfel de campanii ajung la tineri. O parte dintre ei le văd şi le aplică”, a avertizat Raed Arafat.

INQUAM Photos Alexandru Busca