Raed Arafat a declarat la Antena 3 că suntem chiar în scădere în ceea ce privește numărul cazurilor de coronavirus și vor urma clar noi măsuri de relaxare de la 1-2 iunie. Acesta a precizat că măsurile exacte vor fi discutate în Comitetului Național pentru Situații de Urgență mâine.

„Numărul cazurilor este stabil – per ansamblu suntem într-o scădere, dacă luăm procentul cazurilor pozitive comparativ cu numărul testelor, dar situația nu este perfect rezolvată. Mai este timp care trebuie să treacă până avem certitudinea că situația este într-adevăr sub control.

Clar că vor fi măsuri suplimentare de relaxare care vor fi luate de la 1-2 iunie. Care vor fi aceste măsuri și cum vor fi ele luate va fi discutat și prezentat Comitetului Național pentru Situații de Urgență, mâine (joi, n.r.) vom avea o discuție, vom analiza, vom vedea și alte țări ce măsuri au luat sau au evitat să ia și, pe baza datelor pe care le vom avea, cu siguranță vor fi unele măsuri suplimentare pentru că până acum nu putem discuta despre o creștere necontrolabilă a cazurilor”, a spus Raed Arafat la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

De asemenea, Guvernul are un plan pentru redeschiderea teraselor și restaurantelor. Prima etapă ar urma să înceapă de la 1 iunie, atunci când vor fi permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare la terasele/spațiile deschise din exteriorul incintelor/saloanelor unităților de alimentație publică cu și fără servire la masă, precum și la cantinele de incintă, destinate angajaților proprii, fără acces al persoanelor din exterior.

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a atras atenția că deși măsurile vor fi relaxate, riscul de contaminare va fi unul mult mai crescut.

„Pentru prima etapă, avem o deschidere a teraselor. Dacă lucrurile pornesc normal, de la 15 ne gândim să deschidem și plajele. Suntem într-un moment în care, odată cu măsura de relaxare, avem și puterea de gestionare a unor evenimente neplăcute. Poate lumea nu înțelegea, dar fiecare măsură de relaxare implică și riscul de contaminare comunitară”, a declarat Nelu Tătaru.

Sursă foto: Inquam/ Octav Ganea