Radu Miruță: Sunt consilii de administraţie al căror director câştigă peste 50.000 de lei pe lună
Radu Miruță a declarat că există consilii de administrație unde directorii câștigă salarii foarte mari, unele depășind 50.000 de lei pe lună, cum ar fi la INCERTRANS, Cuprumin sau Uzina Mecanică Dragomirești, unde salariile variază între 40.000 și 50.000 de lei. El consideră aceste situații inacceptabile, deoarece nu sunt bazate pe criterii reale de performanță, ci mai degrabă pe poziții privilegiate.
Deși ar dori ca problema să fie rezolvată rapid, oficialul spune că trebuie să respecte legea în vigoare până la modificarea acesteia, pe care intenționează să o propună.
”Sunt consilii de administraţie al căror director câştigă peste 50.000 de lei pe lună, INCERTRANS are 50 şi ceva de mii lei, Cuprumin, Uzina mecanică Dragomireşti, între 40.000 şi 50.000. Sunt lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt inacceptabile.
Pentru că nu vorbim de nişte criterii de performanţă relevante acolo, ci vorbim adesea despre un loc cald pentru care cineva să primească această sumă de bani.
Ştiu că s-ar dori mai repede să se rezolve aceste lucruri şi eu îmi doresc acest lucru, însă ca ministru pot să lucrez cu legea existentă până când ea va fi schimbată şi voi propune şi schimbarea ei”, a spus el.
Directorii de corporații au stabilit contracte cu condiții foarte ușor de îndeplinit
Radu Miruță a explicat că acești directori au stabilit contracte cu condiții foarte ușor de îndeplinit, iar odată ce procedura este finalizată, aceste contracte sunt dificil de modificat.
Ministrul Economiei a explicat că, în baza Ordonanței Corporatiste 109, aceștia și-au creat contracte ușor de îndeplinit, care sunt greu de modificat odată ce procedura este finalizată. El a menționat că există două categorii de companii: unele cu conducere interimară, unde intervenția sa prin Adunarea Generală a Acționarilor este mai rapidă, și altele, considerate mai dificile, unde directorii au salarii foarte mari, contractele sunt deja semnate, iar indicatorii de performanță sunt foarte slabi.
”Pe Ordonanţa Corporatistă 109 au avut grijă să-şi creeze nişte contracte care sunt foarte uşor îndeplinibile şi care pe o perioadă de timp foarte greu pot fi schimbate acolo unde procedura este încheiată.
Sunt două categorii, unele dintre aceste companii care au conducere interimară şi acolo acţiunea mea ca ministru, prin Adunarea Generală a Acţionarilor este mai rapidă şi este a doua categorie grea pentru companiile cu salariile acestea, cu veniturile directorilor foarte mari, în care contractele sunt încheiate şi sunt nişte indicatori de performanţă foarte slabi”, a explicat el.
Radu Miruță a afirmat că va ajusta indicatorii de performanță astfel încât aceștia să corespundă nevoilor de dezvoltare ale companiei.
Oficialul a declarat că în prezent lucrează la modificarea indicatorilor de performanță pentru a reflecta cu adevărat necesitățile de dezvoltare ale companiei. El a precizat că, într-o a doua etapă, va evalua dacă noii indicatori propuși vor fi respectați.
Își dorește să vadă manageri foarte performanți care să atingă acești indicatori, iar cei care îi vor îndeplini vor rămâne în funcții, însă bănuiește că mulți nu vor reuși să îi respecte și, în consecință, nu vor mai continua.
”Ceea ce fac în aceste zile este modificarea indicatorilor de performanţă pentru ca ei să reflecte cu adevărat nevoia de dezvoltare a companiei, urmând într-o a doua etapă să măsor dacă noii indicatori propuşi în perioada acestor zile vor fi respectaţi sau nu.
Îmi doresc să văd nişte manageri foarte performanţi care să îndeplinească indicatorii de performanţă pe care îi voi impune acolo. Cei care îi vor îndeplini, vor rămâne. Bănuiala mea este că mulţi nu îi vor îndeplini şi nu vor rămâne”, a mai afirmat Miruţă.