Prejudiciu de 7.000.000 de lei provocat de doi notari publici prin neplata contribuţiilor la stat
Prejudiciu de 7.000.000 de lei! Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în baza delegării procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pun în aplicare patru mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, în cadrul unei cauze penale în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 25 iulie 2022 – 26 mai 2025, cei doi notari publici, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi încasat şi nu ar fi plătit, în termenul legal de 60 de zile de la scadenţă, impozitele datorate pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, respectiv ar fi reţinut şi nu ar fi plătit, în termenul legal de 60 de zile de la scadenţă, obligaţii fiscale compuse din impozitul pe venituri din salarii, contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), cauzând un prejudiciu total de 7.131.257 de lei.
Obligațiile notarilor publici
Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.
În ceea ce priveşte impozitul datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, potrivit dispoziţiilor legale, notarii publici au obligaţia de a încasa aceste sume de la clienţi, cu ocazia autentificării actelor de transfer şi de a asigura, ulterior, virarea integrală a acestora la bugetul de stat, în termenul prevăzut de lege. Aceste sume nu fac parte din circuitul financiar intern al cabinetului notarial şi nu pot fi utilizate în scopuri proprii sau operaţionale.
Prejudiciu de 3,95 milioane de lei în domeniul ridesharing identificat de inspectorii antifraudă la o societate din Dolj
Prejudiciu de 3,95 milioane de lei. Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.
Astfel, în cazul unui operator economic de pe raza județului Dolj care activează pe piața de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor online, inspectorii DGAF au constatat că societatea prestatoare nu a declarat în totalitate cuantumul impozitelor și taxelor aferente salariilor, TVA, precum și impozitul pe profit, aferente unor cheltuieli cu carburanții, considerate nedeductibile fiscal.
Astfel, au fost estimate obligații fiscale de plată suplimentare în sumă totală de 3,95 milioane de lei, reprezentând TVA, impozite și contribuții.
Menționãm cã, pentru îngreunarea efectuãrii constatãrilor și totodatã pentru sustragerea de la desfãșurarea verificãrilor, societatea a schimbat reprezentanții legali și totodată a declarat sedii fictive de desfășurare a activității. De asemenea, a pus la dispoziția inspectorilor doar o parte din documentele solicitate, însă verificările au fost susținute și prin analiza informațiilor din bazele de date ANAF, dezvoltate în cadrul procesului de digitalizare.
Ținând cont de comportamentul fiscal al societății verificate, inspectorii DGAF vor iniția demersuri pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor constatate și luării măsurilor legale corespunzătoare.