Radu Miruță critică actualii indicatori de performanță utilizați în evaluarea conducerii companiilor aflate în subordine

Radu Miruță a criticat actualii indicatori de performanță utilizați în evaluarea conducerii companiilor aflate în subordine, precizând că „au fost incluse criterii care nu au nicio legătură cu obținerea performanței, precum: «să stai 8 ore la serviciu, să nu întârzii.»” Oficialul a declarat că va revizui acești indicatori și că va demara un proces de reevaluare a tuturor directorilor din cadrul acestor companii.

Ministrul Economiei susține că directorii companiilor de stat aflate în subordinea sa au modificat intenționat criteriile de performanță, astfel încât să fie mai dificilă o eventuală demitere din funcție.

„Au avut grijă să-și betoneze aceste contracte cu o lună, două înainte de schimbarea Guvernului cu niște indicatori de performanță care sunt îndepliniți doar dacă se trezesc și se uită pe geam. Adică nu poți să iei pe aceste criterii pentru că de fapt nu e niciun criteriu, gen să stai opt ore la serviciu, să nu întârzii, chestiuni care nu au legătură cu performanța”, a declarat el la Antena 3 CNN.

Este vorba despre indicatori de performanță stabiliți pentru directori care încasează salarii de peste 50.000 de lei pe lună. Radu Miruță, a oferit drept exemple cazurile conducerii de la Institutul de Cercetări în Transporturi (Incertrans), CupruMin și Uzina Mecanică Dragomirești, considerând că veniturile acestora nu sunt justificate prin rezultatele obținute.

„Este o agresiune la adresa oamenilor care plătesc taxe, ceea ce se întâmplă cu voia statului, cu semnătura miniștrilor în aceste companii ale statului român”, a afirmat el.

Ministrul a declarat că a înaintat Adunării Generale a Acționarilor (AGA) propunerea de modificare a criteriilor de performanță și de reevaluare periodică a directorilor în funcție de noii indicatori, pentru a „vedem cine rămâne și cine pleacă”.

„Nu doar că am luat la puricat, am trecut prin toate companiile. Sunt două categorii: unii care și-au betonat contractele și aici durează mai mult pentru că trebuie schimbate criteriile de performanță pentru ca ulterior, dacă nu le îndeplinesc, să le fie schimbate veniturile, însă sunt companii unde nu s-a făcut această selecție (au conducere interimară n.red)

Sunt niște resurse ale României, care fortificate ar trebui resimțite în buzunarul românilor. E o bogăție a țării de care se bucură doar directorii acestor companii. Și dacă ar face o treabă bună”, a spus acesta.

Întregul proces de selecție al directorilor din companiile de stat este viciat, afirmă ministrul Economiei

Radu Miruță a susținut că întregul proces de selecție al directorilor din companiile de stat este viciat.

„Există două trei firme care întotdeauna se califică să facă aceste selecții, care se prefac că fac o selecție de pe piață, însă ce să vedeți că rezultatul este întoteauna este cineva foarte apropiat politic, ca și acolo ar fi toți specialiștii României.

Este o rețea extraordinar de bine coordonată. Niște consilieri sunt puși să voteze că șeful e bun de a fi acolo prin intermediul unor firme care iau bani. Consilieri din spectrul politic că ai USR nu sunt sigur”, a adăugat ministrul.

Oficialul a declarat că angajații din sectorul privat evită să aplice pentru funcțiile de conducere din companiile de stat deoarece consideră că „oricum selecția e de ochii lumii, că e aranjată.”

„Eu voi fi garanția că selecțiile viitoare vor fi unele serioase”, a spus Miruță.

Situațiile semnalate de acesta se adaugă unei serii de cazuri recente care au evidențiat risipa banului public, în contextul în care Guvernul Bolojan implementează măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

A început analiza companiilor de stat

Radu Miruță (USR) a declarat vineri, în cadrul emisiunii „Talk B1” moderată de Gabriela Mihai la B1 TV, că a demarat o analiză a companiilor de stat aflate în subordinea ministerului, iar concluziile preliminare sunt îngrijorătoare: „gradul de nesimțire e depășit și bate record după record în fiecare zi, cu cât sap mai tare”.

Ministrul a precizat că a început deja să ia măsuri pentru ca echipele de conducere ale acestor companii să-și îndeplinească atribuțiile cu responsabilitate și ca salariile acestora să reflecte în mod real munca și performanțele obținute.

„Ce observ de când am ajuns în minister e că gradul de nesimțire e depășit și bate record după record în fiecare zi, cu cât sap mai tare. Salarii de 50.000 de lei cu indicatori de performanță doar dacă te ridici din pat și te uiți pe geam, o rețea extraordinar de bine pusă la punct cu firme de selecție care să prefac că fac o selecție din piața publică, dar, ce să vezi, că-i selectează pe aceeiași oameni doar din mediul politic.

Nicio răspundere cu privire la modul în care sunt conduse companiile. Eu am luat la rând companiile din subordinea Ministerului Economiei și am observat niște contracte betonate pentru cei care au fost selectați, ca să nu le poți face prea ușor ceva.

Sigur, înainte să ajung în Guvern spuneam că trebuie să se schimbe ceva. Trebuie să se schimbe legea. Acum, din Guvern, poți să faci schimbările astea și asta e ceea ce fac în aceste zile”, a declarat el.

„Pentru cei care au contractele fixate nu poți să le întrerupi direct, ci să le schimbi criteriile de performanță și, punându-le niște criterii de performanță relevante, evaluarea imediat următoare probabil va arăta că nu pot să îndeplinească acele criterii – m-aș bucura să le îndeplinească – și atunci va fi în doi pași modificarea aceasta.

Eu, ca ministru, nu pot direct să le scad valorile celor care au contract, pot doar să le cresc și asta s-a întâmplat în anii trecuți. Nu e cazul.

Pentru cei care nu au selecțiile finalizate, acolo pot să schimb aceste lucruri și în fiecare zi se fac pași în acest sens. Nu se poate ca oamenilor să le strângi cureaua, spunându-le că trebuie să plătească niște taxe suplimentare că cineva a făcut un dezmăț anii trecuți pe buni publici, și să vezi exemple în companiile de stat cu oameni plătiți tot din banii românilor de 50.000 de lei salariul brut, fără să fi auzit de compania respectivă.

Provocarea e să mărim numărul firmelor care fac selecția, că nu se poate să fie doar două care, de fapt, au o agendă telefonică, nu o bază de date cu oameni și CV-uri, și să garantăm ca miniștri că va fi un concurs pe bune, ca oamenii buni din piață să vină să participe la această selecție. Și da, un manager bun trebuie să primească salariu de 50.000 de lei, dar să aibă criterii de performanță”, a adăugat el.

Ministrul a reamintit că a înaintat Adunării Generale a Acționarilor propunerea de revocare a celor cinci membri ai Consiliului de Administrație al companiei Salrom. Potrivit acestuia, demiterea directorului general al Salrom va reveni noului Consiliu de Administrație, care va trebui să ia o decizie în acest sens în termen de 30 de zile.