Ministrul Radu Miruță a explicat cu această ocazie că decizia sa se bazează pe date interne din cadrul instituției pe care o conduce acum. De asemenea, raportul Corpului de control care a analizat situația de la Salina Praid a jucat un rol important. Oficialul din Guvern a subliniat că în cazul de la Praid au fost sesizate DNA și Ministerul Public.

Tragedia de la Praid putea fi evitată?

„Am propus Adunării Generale a Acționarilor, care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administrație, includerea pe ordinea de zi a revocării cu justă cauză a membrilor CA în temeiul articolului 137, aliniat 4, din Legea 31/90. (…)

Există informații din 2006 că urmează să se întâmple dezastrul de la Praid și care au fost desconsiderate. Aceste informații erau cunoscute de Salrom, de Apele Române, de Agenția Națională pentru Resurse Minerale și erau și în atribuția ministerului de a se asigura că ele vor fi utilizate”, a declarat Radu Miruță, în cadrul conferinței de presă din ziua de joi, 3 iulie.

Ministrul Economiei a mai adăugat după aceea că societatea românească se confruntă acum cu „o neputință a statului, în care instituțiile cu responsabilități clare și-au transmis răspunderea până în momentul în care natura nu a mai avut răbdare”.

„Având în vedere existența unui prejudiciu, cuantificarea acestuia urmează să fie măsurată exact”, a completat Radu Miruță.

Cum se împarte vina? A început procedura de destituire a conducerii Salrom

Potrivit ministrului, vina este împărțită între Salrom, Apele Române, ANRM, probabil Conversmin și Ministerul Economiei: „Eu pot să decid ce se întâmplă la Salrom, iar despre Apele Române și ANRM decid ministerele corespunzătoare. Acolo există niște contracte betonate, încheiate recent, cu niște indicatori de performanță care sunt îndepliniți doar dacă te trezești dimineața și te uiți pe geam”, a mai spus oficialul din Guvern.

Șeful de la Ministerul Economiei a mai afirmat că hotărârea ce face referire la înlocuirea directorului general al Salrom va reveni noului Consiliu de Administrație. De asemenea, Miruță a subliniat în acest caz că o decizie trebuie luată în termen de 30 de zile.

Ministrul Economiei a vorbit despre acest lucru și într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Am declanșat astăzi procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundațiile din luna mai. Cine a greșit, dovedit cu date clare, conform legii, răspunde!

Angajații din companiile de stat au o serie de beneficii, dar care vin la pachet cu responsabilitate. Asta nu este filosofie, ci modul meu de lucru!

Dezastrul de la Praid nu a fost un accident natural”, afirmă demnitarul.

Salina Praid. Ce urmează?

Radu Miruță, în cadrul conferinței de presă, a mai menționat că există opțiunea evacuării apei și reutilizării salinei. Însă riscul de prăbușire este unul foarte ridicat.

Costurile estimate se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro, a afirmat el.

„Există și un alt studiu care propune în faza incipientă exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui și e de vreo opt ori mai ieftin.

Dacă studiile finale vor menține aceste variante intermediare de studiu care mi-au fost aduse la cunoștință, aceasta va fi soluția continuare a exploatării din latura cealaltă a muntelui, practic începerea unei galerii noi”, spune demnitarul.