Situaţia critică a Salinei Praid, semnalată de ministrul Economiei

Salina Praid se confruntă cu un risc crescut de prăbuşire a tavanului, conform avertismentului lansat de ministrul Economiei, Radu Miruţă.

Oficialul a declarat că, în urma acestui fenomen, în locul galeriei ar putea apărea un lac de dimensiuni considerabile. Infiltrațiile de apă de pe versanţi se acumulează în interior, iar presiunea crescută poate duce la cedarea structurii.

Miruţă a explicat că fenomenul este similar unei oale pline cu apă, care se revarsă la orice surplus adăugat.

„Se va prăbuşi probabil tavanul şi probabil că acolo va fi un lac. Provocarea e să nu se întâmple tot o dată, pentru că acolo e ca o oală plină cu apă, ochi. Cum arunci o boabă în plus, iese nişte apă afară.

Dacă tavanul acela pică, va dizlocui un volum mare de apă, care e o soluţie saturată de sare. Şi va fi un impact de mediu. Sper să nu se întâmple. Risc este, adică viteza cu care se poate întâmpla e cât de des va ploua mult”, a precizat ministrul într-o intervenţie la Antena 3.

Factorul declanșator: precipitaţiile şi eroziunea în timp

Tavanul de la Salina Praid este afectat în mod constant de ploile abundente, care contribuie la subţierea lui progresivă. Potrivit lui Radu Miruţă, eroziunea nu mai are loc la baza galeriei, deoarece acolo s-a format deja o soluţie saturată care nu mai dizolvă sarea. În schimb, partea superioară este vulnerabilă şi continuă să fie afectată de fiecare ploaie.

„De jos nu se mai erodează că jos e o soluţie saturată. Nu mai dizolvă sarea. Dar de sus se mai erodează, că plouă. Noi am pus nişte tuburi pe care am băgat apa. Dar acolo e ca o căldare, de jur împrejur vine apa de pe versanţi.

Cât de des va ploua, cât de mult va ploua, n-am de unde să ştiu. Din păcate perspectiva pentru salină este să se prăbuşească tavanul, este o perspectivă plauzibilă. Nu ştiu la ce dimensiune, nu pot să vă spun cât, nici specialiştii nu ştiu”, a mai declarat ministrul.

Măsuri insuficiente, deşi pericolul era cunoscut

Radu Miruţă a subliniat că riscul prăbuşirii era cunoscut de mult timp, iar soluţiile tehnice fuseseră deja propuse în documente ştiinţifice.

Cu toate acestea, autorităţile responsabile nu au aplicat recomandările şi nu au intervenit pentru a preveni evoluţia negativă. Ignorarea avertismentelor specialiștilor a dus la acumularea problemelor, care acum sunt aproape imposibil de controlat.

Ministrul a arătat că articolele de specialitate descriau clar ce acţiuni ar fi trebuit implementate pentru a limita infiltrarea apei şi a stabiliza structura.

Totuşi, lipsa de preocupare a condus la situaţia actuală, în care prăbuşirea este considerată o posibilitate reală. Acesta a menţionat că, în ciuda eforturilor recente, situaţia este dificil de gestionat în lipsa unei soluţii pe termen lung.