Protest la Praid: Localnicii cer soluții urgente după inundația din mina de sare

Peste 200 de oameni din comuna Praid s-au adunat sâmbătă la un protest pașnic pentru a atrage atenția autorităților asupra problemei cu inundația din mina de sare. Ei s-au întâlnit în fața Casei de Cultură, ținând pancarte cu mesaje ca: „Dreptate!”, „Mediu curat”, „Împreună pentru ziua de mâine”, „Supraviețuire”, „Trai decent” și „Locuri de muncă”.

Apoi, protestatarii au mers spre sediul Salinei Praid, strigând „Salină nouă” și cerând demisia directorului Salrom, Dan Dobrea. Pe o scenă improvizată în fața sediului, a fost citită o petiție cu 13 puncte, în care cer măsuri urgente pentru a proteja viitorul comunității și al zonei.

Oamenii sunt foarte îngrijorați de consecințele inundației din mină, care afectează imediat locurile de muncă și afacerile din zonă.

Protestatarii din Praid cer transparență, soluții clare și colaborare pentru salvarea comunității

Oamenii cer ca autoritățile să spună public cine sunt toți experții care lucrează la devierea pârâului Corund și la salvarea minei – inclusiv cei din Comisia Europeană – și să fie făcute publice toate documentele legate de aceste lucrări. De asemenea, vor ca pârâul Corund să fie deviat complet, ca apa râului Târnava Mică să nu mai fie sărată, și ca oamenii să aibă acces la apă potabilă, pentru că e un drept de bază.

Ei mai cer să se clarifice ce se întâmplă cu oamenii care au fost evacuați – adică să li se ofere soluții reale pentru a fi mutați sau pentru a se putea întoarce acasă. Vor ca sistemul care monitorizează zona să fie pus în funcțiune și conectat la RO-ALERT, și ca autoritățile să publice rezultatele anchetei făcute de Comisia interministerială despre viitorul minei.

Protestatarii mai vor să fie informați constant, să aibă acces la datele oficiale și să fie consultați doar experți reali, cu nume și calificări clare. Petiția susține că e nevoie de colaborare între autorități, specialiști și comunitate, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru Praid. Sunt de acord și cu implicarea politicienilor, dar doar dacă acționează în interesul oamenilor și țin cont de nevoile lor reale.

„Vă mulţumim că ne veţi asculta şi sprijini în demersurile noastre. Nu dorim confruntare, ci transparenţă, siguranţă şi respect faţă de comunitatea locală. Credem că vocea oamenilor poate contribui la decizii mai înţelepte şi la soluţii mai durabile. Sperăm ca acest protest să fie un pas înainte spre cooperare, încredere şi reconstrucţie, atât pe plan tehnic, cât şi uman”, se arată în finalul petiţiei.