Ministrul Economiei, acuzat că dezinformează în scandalul Salrom. Salariul șefului nu a crescut după dezastrul de la Praid, dar demiterea a fost declanșată
Ministerul Economiei, în frunte cu Radu Miruță, a declanșat joi procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundațiile din luna mai. Decizia vine însă în contextul unor acuzații de dezinformare privind creșterea salariului directorului general după incident.
Miruță recunoaște că salariul nu a fost mărit în 2025
Inițial, ministrul Radu Miruță a susținut că „imediat după dezastru directorul a primit o mărire substanțială de salariu”. Ulterior, ministrul Economiei a clarificat că majorarea salariului ar fi avut loc, de fapt, în 2024, nu în 2025, menționând totodată că și în acea perioadă Salina Praid se confrunta cu inundații.
„Creșterea pare să fi avut loc în 2024 nu în 2025, dar și atunci erau inundații la salină. Creșterea a fost de la 32.000 la 38.000. Vorbim doar de sumă fixă pentru că au și complementă variabilă”, a declarat Miruță.
Directorul Salrom, Constantin Dan Dobrea, a reacționat ferm cu privire la declarația ministrului.
„Din păcate, cred că domnul ministru a fost dezinformat de colegii din minister. A existat o singură mărire de salariu, dar nu în cursul anului 2025, ci ca urmare a deciziei Consiliului de Administrație și a deciziei Adunării Generale a Acționarilor din data de 12 iulie 2024”, a declarat, pentru HotNews, Constantin Dan Dobrea, care a anunțat că va reveni și cu un comunicat oficial.
„Ca urmare a finalizării procedurii OUG 109, conform legii, în momentul în care se intră pe contract de mandat pe patru ani de pe mandat provizoriu, se preia din legislație, care spune că salariul directorului general reprezintă de șase ori valoarea salariului mediu brut pe ramură. Salariul mediu brut pe ramură la data de 12 iulie, conform INS, era de 6080 de lei brut, ceva de genul acesta. Nici nu a avut loc o Adunare Generală a Acționarilor, din câte știu, în data de 28 mai. Nu cred că a existat”, a completat Dobrea.
Demiteri și justificări după inundațiile de la Praid
Radu Miruță și-a motivat decizia de demitere prin responsabilitatea pe care o implică funcțiile de conducere în companiile de stat:
„Am declanșat astăzi procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundațiile din luna mai. Cine a greșit, dovedit cu date clare, conform legii, răspunde!”, a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat că „dezastrul de la Praid nu a fost un accident natural. A fost rezultatul indiferenței și al pasării continue a responsabilității. Salrom, Apele Române și ANRM au ignorat aceste avertismente și și-au pasat vina unii altora. Nimeni nu a intervenit la timp. Acum e timpul ca cei care au greșit să plătească”.
Controversa „cheltuielilor pe chefuri” cu bani publici
Miruță a acuzat public conducerea Salrom și de cheltuieli iresponsabile, menționând factura de 12.562,87 euro pentru un eveniment organizat la Casa Timiș, Prahova:
„Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea Salrom. Nu din banii lor. Din banii dumneavoastră. Și știți când au făcut-o? Conform facturii, pe 30 iunie. Exact când noi căutam soluții disperate pentru Salina Praid. Exact când tăiam din cheltuielile statului, când cămașa ardea pe noi. Exact cu o zi înainte de termenul-limită pentru lucrările urgente de acolo. S-a terminat cu bătaia de joc pe banii publici”, a scris Miruță.

Replica directorului Salrom
Directorul Dobrea a respins categoric acuzațiile privind caracterul evenimentului:
„Nu a fost o petrecere. Lucrurile stau în felul următor: în perioada 10-13 iunie, la București, s-a desfășurat reuniunea anuală a producătorilor de sare din Europa. EUsalt este asociația producătorilor de sare, e singura voce autorizată în această industrie la nivelul Uniunii Europene și cea care promovează schimbare de legislație, promovează modificări ale legii pentru a proteja producătorii de sare europeni. Factura despre care se vorbește este singura cheltuială pe care a avut-o Societatea Națională a Sării pe parcursul desfășurării acestei conferințe, care a durat 4 zile. A fost cina de final, de închidere a conferinței și ultima întâlnire în care s-au tras concluziile după terminarea acesteia.”
Dobrea a precizat că el și colegii săi nu au participat la eveniment, fiind la Praid:
„Conferința care se organizează se programează cu un an înainte. A fost organizată din 2024. Eu nu i-aș spune o masă de final. A fost o întâlnire la care s-au tras concluziile, care, firesc, oamenii aceia care după imediat după finalizarea acelei întâlniri, au plecat cu avionul, fiecare în țara de origine, nu putea fi amânată, având în vedere că fusese organizată cu un an înainte. Au fost peste 125 de participanți din toată Europa. Exact pentru aceștia s-a plătit și eu nu consider ca la un număr atât de mare de participanți suma a fost una foarte mare.”
Acesta a justificat și alegerea locației:
„Așa cum domnul ministru a spus ceva mai devreme, da, locația a fost Casa Timiș. A fost aleasă acea locație pentru că înainte de întâlnirea de la prânz, acea întâlnire final a fost la prânz și a durat câteva ore. Din câte am înțeles, toți colegii producători de sare au vrut să vadă mina de la Slănic Prahova. Cea mai apropiată locație unde puteai să ai peste 120 de invitați la nivel european era Casa Timiș. De asta s-a organizat la Casa Timiș. Mai mult decât atât, vorbim doar de data de 30 iunie. Nu a durat mai mult de 4-5h, cred, acel eveniment, iar faptul că pe factură scrie ce scrie, cred că ar trebui cineva să-i întrebe. Eu am văzut-o ca și dumneavoastră, domnule ministru, azi dimineață, da, eu nu am văzut-o mai devreme. Așa că ei trebuie să spună ce au ridicat în SPV, cum au emis acea factură. Nu noi.”
Schimb de replici tensionate în direct
Miercuri seara, la Antena 3 CNN, Miruță a avut un schimb acid cu Dobrea:
„Dacă dumneavoastră primiți o factură pe care scrie „servicii de prostituție” plătiți 12.000 euro pe o factură la care vă uitați și n-are legătură cu ce spuneți dumneavoastră că s-a întâmplat? Țara arde și s-a ales, chiar și pentru o zi, una dintre cele mai scumpe locații din România, în condițiile în care nu știm cum să adunăm bani la buget, în condițiile în care obiectivul pe care trebuia să-l protejăm se prăbușește, în condițiile în care de 20 de ani de când sunt tot felul de rapoarte care menționează că se va întâmpla asta, nu s-a făcut nimic. S-a terminat țara în care unul pune pe altul. Dumneavoastră sunteți membru și în consiliu de administrație care votează director unde sunteți și director, cu un salariu care n-are legătură cu ce s-a întâmplat. Și mie mi se pare o agresiune, la adresa oamenii care plătesc taxe din România, să încercați să explicați că Salrom își face treaba cât timp la Praid așteptăm la prima ploaie, probabil să se prăbușească tavanul acelui zăcământ, pentru care o întreagă comunitate trăia. Știu că a funcționat până acum, știu că poate supără, dar nu va mai funcționa pe tura asta.”, a încheiat Miruță.