Radu Miruță: Turismul e deja văduvit
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, a observat, la scurt timp după ce a preluat funcția, că turismul din România este abordat ca acum 20 de ani și că pare rupt de realitate. El a spus că, deși TVA este în continuare redus pentru acest sector, turismul este totuși afectat, pentru că oamenii au mai puțini bani de cheltuit. A explicat că atunci când familiile trebuie să taie din cheltuieli, turismul este printre primele lucruri la care renunță.
Ministrul a mai spus că măsurile fiscale luate până acum au afectat deja turismul. Chiar dacă TVA rămâne mic, asta nu ajută suficient, pentru că turismul depinde de cât de mulți bani au oamenii în buzunar. A explicat că, atunci când banii sunt puțini, oamenii aleg să-și plătească mai întâi facturile și să aibă grijă de copii, iar vacanțele devin un lux la care renunță ușor.
El a recunoscut că turismul este deja afectat și că acesta a fost principalul motiv pentru care sectorul a fost exceptat de la anumite măsuri noi.
„Turismul trăieşte din banii mulţi pe care oamenii au în buzunar. Când nu mai ai bani în buzunar, te limitezi în a te mai plimba şi ai mai mânca, pentru că îţi plăteşti facturile, trebuie să duci copilul la şcoală.
Oamenii, din modul în care a fost condusă România până astăzi, au rămas cu mai puţini bani în buzunar şi când n-ai bani în buzunar, afectezi turismul prima oară, că nu te mai duci unde te duceai înainte, că e o cheltuială pe care o opreşti dintre primele, că nu o să rămâi cu curentul deconectat, mai bine nu te duci la mare.
Deci deja sunt afectaţi. Şi a fost principalul argument pentru care sunt exceptaţi de data asta”, a declarat oficialul român.
Radu Miruță: În turism, lucrurile sunt un pic învechite în ceea ce face statul
Ministrul Radu Miruță a spus că, la scurt timp după ce a preluat funcția, și-a dat seama că România promovează turismul cam la fel ca acum 20 de ani. El a explicat că statul încă folosește metode vechi pentru promovarea turismului. A povestit că a fost pus să semneze o factură pentru niște pliante, dar a spus că acele pliante erau atât de neinteresante încât nici nu s-ar fi uitat la ele, chiar dacă ar fi fost obligat.
A mai spus că această abordare, în care se cheltuiesc bani pe materiale depășite fără să se folosească mediul online, fără campanii inteligente și fără să se verifice dacă acele cheltuieli aduc vreun rezultat, trebuie oprită.
„În turism, lucrurile sunt un pic învechite în ceea ce face statul. Am văzut zilele trecute, mi se adusese să semnez o factură cu nişte pliante de promovare a turismului. Nişte pliante pe care nu m-aş fi uitat nici dacă cineva mi le băga într-o cameră în care doar acolo trebuie să mă uit.
Închideam ochii. Abordarea asta, că facem lucrurile ca acum 20 de ani, plătim pliante, dar nu ne uităm în mediul online, nu discutăm o campanie isteaţă care să întoarcă, nu măsurăm nişte beneficii în urma acestor sume cheltuite, este ceva ce trebuie oprit”, a adăugat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.