Radu Mazăre iese din închisoare

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, va fi eliberat condiționat în urma unei hotărâri definitive a Tribunalului Ilfov.

Luni, Tribunalul Ilfov a decis să accepte contestația lui Mazăre împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4, care respinsese cererea sa de eliberare condiționată.

”În baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedură penală; admite contestaţia formulată de condamnatul Mazăre Radu Ştefan, împotriva sentinţei penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, în dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desfiinţează sentinţa penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi, rejudecând în fond: În baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ştefan (date), aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat Mazăre Radu Ştefan, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală; în baza sentinţei penale nr. 63/23.03.2023, pronunţată de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare”, se arată în minuta instanţei.

Radu Mazăre
Radu Mazăre/ SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Cererea lui Mazăre fusese respinsă pe 17 aprilie

Pe 17 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea lui Mazăre de eliberare. O zi mai târziu, pe 18 aprilie, contestația fostului primar a fost înregistrată.

Mazăre ispășește o pedeapsă de 9 ani de închisoare, ca rezultat al contopirii a două pedepse definitive primite în dosare separate.

Una dintre pedepse este de 9 ani de închisoare în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri, iar cealaltă este de 5 ani de închisoare în dosarul Polaris.

Pe 10 decembrie 2015, Radu Mazăre a fost adus în fața instanței în dosarul Polaris, fiind acuzat de trei infracțiuni:

  • luare de mită
  • abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit
  • și conflict de interese
Radu Mazăre
Radu Mazăre

 Radu Mazăre a primit sume mari de bani

În rechizitoriu, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au indicat că Radu Mazăre a primit suma de opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor companii. Banii au fost primiți în schimbul facilitării emiterii unor documente și pentru favorizarea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte.

În cadrul acestui dosar, acesta a primit o sentință la 3 februarie 2022, fiind condamnat la cinci ani de închisoare.

În cadrul Dosarului Retrocedărilor Ilegale, fostul primar al Constanței a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Sentința a fost emisă pentru abuz în serviciu în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat. Alături de el s-au aflat și alți 31 de inculpați. Printre aceștia se numără funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori.

Prin Decizia nr. 32/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, s-au anulat parțial sau total mai multe dispoziții emise în baza Legii nr. 10/2001 și alte documente, din cauza subevaluării terenurilor date în compensație.