Elena Udrea, mesaj din închisoare despre Florian Coldea

Comentariul fostului ministru al Turismului, făcut duminică printr-o postare pe o rețea de socializare, a abordat cazul celor doi foşti generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar de DNA într-un dosar în care sunt acuzați de trafic de influență. Acesta a exprimat speranța că ancheta va duce la căderea procurorului-șef european Laura Codruța Kovesi.

“Când va fi vremea, zice Domnul, cu dreptate voi judeca” -psalmul 74:2. După aproape zece ani, Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA așa cum, împreună cu Kovesi, m-a scos pe mine în februarie 2015, doar că el fără cătușe!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, care execută în prezent o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare, primită în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea a afirmat că speră ca ancheta DNA în cazul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă să ducă la căderea procurorului-șef european Laura Codruța Kovesi. Ea a spus: „Sper că prin dărâmarea soclului pe care cei doi generali s-au ridicat și care va duce și la căderea lui Kovesi, JUSTIȚIA se va simți eliberată, iar procurorii și judecătorii vor avea curaj să acționeze și să judece după lege și conștiința proprie”.

Florian Coldea, SRI
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Coldea a fost plasat sub control judiciar

DNA a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influență pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, și pe generalul Dumitru Dumbravă, fost șef în SRI, aceștia fiind plasați sub control judiciar pe cauțiune, cu interdicția de a părăsi teritoriul țării.

Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au calitatea de inculpați în dosarul privind infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani și au la dispoziție 7 zile să achite cauțiunea de 500.000 de lei fiecare pentru a rămâne sub control judiciar, alături de o a patra persoană.

„În ordonanțele procurorilor se arată că ”în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale. În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, se arată în referatul procurorilor DNA.

În acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că în mandatul său de premier Justiția funcționează, iar „partidul principal al penalilor a devenit USR”.