Tribunalul București a decis ca RADET să fie în insolvență pentru o perioadă de un an și se poate prelungi cu încă unul dacă administratorul judiciar constată că este necesar acest lucru, scrie digi24.ro.

Regia are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN şi spune că insolvenţa este singura variantă în acest moment pentru a ieşi din impas.

Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvenţiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), au declarat surse din sectorul energetic.

„Ordonanţa de urgenţă va permite Primăriei să plătească în avans subvenţia către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din Bucureşti. Aceşti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puţin în funcţiile de condiţiile meteo", au spus sursele menţionate.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toţi actorii implicaţi în acest lanţ au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administraţie al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanţă va fi discutată în Guvern în şedinţa de miercuri.

"Reprezentanţii Ministerului Energiei în Consiliul de Administraţie al Romgaz au arătat că o astfel de garanţie nu poate fi acordată momentan, întrucât totul depinde de mulţi factori de pe lanţul de avizare a ordonanţei", au mai spus sursele citate.

Marţi, 27 septembrie, la finalul unei întâlniri de urgenţă cu conducerea Romgaz şi ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele şapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz.

"Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului Bucureşti. Situaţia de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET şi ELCEN de multă vreme, nu este o situaţie de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuţii şi dialog între toţi factorii implicaţi şi nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeaşi masă", a spus Corina Popescu.